Advertentie

Broddelwerk voor bestuurders

Deze week was Verantwoordingsdag voor het kabinet-Rutte. Alexander Pechtold vraagt zich af wat lokale bestuurders hebben aan Ruttes ‘flutverantwoording’.

20 mei 2011

Deze week was Verantwoordingsdag. Wat heeft het kabinet-Rutte bereikt en wat willen de bewindslieden nog bereiken? D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Alexander Pechtold vraagt zich af wat lokale bestuurders hebben aan Ruttes ‘flutverantwoording’.

Spraakmaker: Alexander Pechtold

Mooi toch zo’n Verantwoordingsdag?

Zeker, als er verantwoord zou worden. Een kabinet moet de feiten op tafel leggen. Zeker een kabinet dat zich voorstaat op daadkracht en verkondigt dat ‘afspraak afspraak’ is. Lever boter, dan de vis. Nu is het overzicht broddelwerk.

Wat is er mis?

Het rapport is nietszeggend. Als je zegt dat er verplegers bijkomen of dat onderwijs op nummer 1 komt, dan verwacht ik van het kabinet dat ze aangeven waar we nu staan, waar we over 4 jaar willen zijn en wat dat kost. Dat zie ik niet. Het is erger dan Balkenende. Bij 74 doelen kon je bij Balkenende IV zien of het groen, oranje of rood was. Misschien wat hilarisch, maar je had er een debat over en er was budgettaire ruimte bij.

Op verantwoordingsdag.nl staat dat ook toch?

Oh ja? U noemt de verbetering van het taal- en rekenonderwijs. Vertel dan: waar sporen we nu op aan, op school en op de Pabo, en hoe denkt een kabinet dat bezuinigt op onderwijs dat te gaan doen? Als er staat dat 57 miljoen is vrijgemaakt voor nieuwe pilots in het basisonderwijs, dan wil dit Kamerlid weten wat gemeenten daaraan hebben. Als wethouder voor onderwijs zou ik ook willen weten wat dat betekent.

U houdt een oppositiepraatje, hè?

Nee hoor. In de grondwet is het informatierecht geregeld. De Kamer is al jaren bezig kabinetten daaraan te houden en beloften afrekenbaarder te maken. Waar Rutte en ik kritiek hadden op Balkenende, vind ik dat Rutte minder presteert. Hij tast de fundamenten van het parlement aan.

Pardon?

Het parlement heeft drie taken: volksvertegenwoordiger, medewetgever en controleur van de macht. We moeten het kabinet kunnen afrekenen. Maar nu hangt er een rookgordijn. Ik doe dit niet alleen voor het parlement, maar ook voor lokale bestuurders die niets kunnen vragen, maar wél het Rutte-beleid op hun bordje krijgen. Hoe moeten gemeenten en provincies meer taken met minder geld klaren? Er komen 3 duizend agenten bij zegt Rutte; Van Aartsen zegt dat Den Haag 150 agenten gaat verliezen. Lokale bestuurders willen toch weten waar dat verschil in zit?  

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie