Advertentie

Van Aartsen wil 600 miljoen voor politie

De Tweede Kamer moet 'daar echt op enig moment' een besluit over gaan nemen, vindt de burgemeester van Den Haag. 'Dingen blijven nu liggen, door migratie en vreemdelingen, en daar is ook terrorisme bij gekomen.

27 maart 2016

Er is grofweg misschien wel 600 miljoen euro extra nodig voor een goed functionerende politie. Dat zei de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen zondag in de talkshow WNL op Zondag. Eerder deze week hekelde ook Erik Akerboom, de kersverse korpschef van de Nationale Politie, de volgens hem structurele onderfinanciering.

Niet lang duren

De Tweede Kamer moet 'daar echt op enig moment' een besluit over gaan nemen, vindt de burgemeester van Den Haag. 'Dingen blijven nu liggen, door migratie en vreemdelingen, en daar is ook terrorisme bij gekomen. Dat kost heel veel capaciteit', schetste hij. Van Aartsen zei graag meer mensen te willen hebben op bijvoorbeeld woninginbraken, want daar is nu te weinig mankracht voor. 'Het is duidelijk dat dit niet al te lang zo kan duren.'

Koningsbezoek

Volgens Van Aartsen moet er flink worden geïnvesteerd in mankracht, techniek en ict bij de politie. Eerder al bleek uit onderzoek van politieminister Ard van der Steur dat de reorganisatie van de politie nog eens tot 300 miljoen euro extra kost. De Haagse burgemeester zei zondag dat 'grofweg misschien wel het dubbele' nodig is. Van Aartsen zei ook er geen moment aan te hebben gedacht het bezoek van koning Willem-Alexander aan de Schilderswijk te willen afzeggen. Dat zou hij wel hebben gedaan als er een waarschuwing was, maar die was er niet, aldus Van Aartsen. Volgens hem is deze buurt niet gemakkelijk, maar deugt 90 procent van de bewoners van Schilderswijk en Transvaal. Tegen degenen die niet deugen moet een 'keihard, repressief beleid' gevoerd worden, aldus de burgervader. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jiska / Politie Adviseur
Dit lijkt mij een zeer juiste inschatting. De 300 is alleen voldoende om de reorganisatie er doorheen te loodsen, beetje voort te kunnen modderen, er is echter meer geld nodig om de juiste dingen te doen en dit ook goed te doen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Meekijkend argusoog
'Van Aartsen zei ook er geen moment aan te hebben gedacht het bezoek van koning Willem-Alexander aan de Schilderswijk te willen afzeggen. Dat zou hij wel hebben gedaan als er een waarschuwing was, maar die was er niet, aldus Van Aartsen.

----Wie ook maar een greintje verstand en tact bezit, had dat bezoek afgeblazen. Al was het alleen maar om de koning voor de (terechte) hoon en woede te bewaren.Tenzij de koning het natuurlijk zelf erg graag wilde, maar dan zou hij niet in de geest van zijn grootvader Bernhard gehandeld hebben. Prins Bernhard kende het verschil tussen recht en onrecht, goed en kwaad. Koningin Wilhelmina zou het vast ook niet hebben gedaan.Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Paul / projectleider
Ik ben nog altijd nieuwsgierig of er door het instellen van de nationale politie niet een laag bij is gekomen...of heet dat transitie.Overigens als er geld bij moet voor de politie dan ook voor de rest van de strafrechtketen, immers werk creëert werk (cellen zijn er genoeg, het lukt ze gek genoeg niet om ze te vullen)
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
doeterniettoe / -
600 miljoen euro, dat is ook wat dit kabinet (of beter: de VVD 'voor een veiliger Nederland') heeft bezuinigd:

- de reorganisatie tot nationale politie zou ca. 300 miljoen besparen en dat geld werd direct als bezuiniging ingeboekt

- er was geen geld om de reorganisatie zelf af te dekken, vorig jaar geschat op iets van 300 miljoen euroOver die paar duizend agenten die eigenlijk weg zouden moeten vanwege de nationale politie hebben we het nu maar even niet. Welkom in Nederland anno 2016.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie