Utrecht: wetsvoorstel koopzondagen overbodig
De gemeente Utrecht kan zich net als de andere grote steden niet vinden in het wetsvoorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken. Utrecht benadrukt dat het verzet van de grote steden geen specifieke actie is van de G4.
Referendum
Wethouder Marka Spit van Economische Zaken laat weten dat het onderwerp woensdag tijdens de rondvraag in het overleg met de minster aan de orde kwam. ‘In Utrecht geldt een andere omstandigheid dan in de andere drie grote steden. In 1996 hebben we een zware discussie gehad over de winkeltijden en uiteindelijk onze eigen winkeltijdenverordening vastgesteld. In 2005 hielden we een referendum over verruiming van de winkeltijden op zondag en toen heeft de bevolking heel duidelijk aangegeven dat zij dat niet wilde. We hebben die uitkomst naast de verordening gelegd en daaraan vastgehouden.’
Dalende omzet
De verantwoordelijk wethouders van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag lieten na het overleg weten dat zij zich keren tegen het voorstel van Van der Hoeven om het aantal koopzondagen te beperken tot twaalf per jaar en slechts in zeer toeristische gebieden een uitzondering te maken. Volgens het kabinet maken de steden te vaak oneigenlijk gebruik van de bestaande wet en daarom wil het onder druk van de ChristenUnie aanscherping. De wethouders maken zich zorgen over dalende omzet voor winkeliers in deze zware economische tijden en verlies van arbeidsplaatsen. De Tweede Kamer moet nog beslissen over het voorstel.
Lokale democratie
Spit laat weten dat Utrecht nog niet heeft gekeken naar de eventuele gevolgen voor winkeliers, maar ze verwacht dat deze argumenten niet spelen in haar stad. Een heel beperkt aantal winkels die ook nog eens verspreid zijn over de verschillende wijken hebben een zondagontheffing. Een bezwaar is wel dat een andere wetgeving bureaucratie oplevert. ‘Het is heel vervelend dat alles dan weer opnieuw moet. Ik vind het overbodige wetgeving. Wij willen dat de decentrale overheid kan blijven beslissen over de winkeltijden. Ik ga ervan uit dat Tweede Kamerleden de adviezen van de VNG dat dit in de lokale democratie thuishoort serieus zullen nemen.’
Lees verder:
Alle winkels in Amsterdam Noord op zondag open 22.12.08
VNG wil koopzondagen loskoppelen van toerisme 04.12.08
C1000 in Amsterdam-Noord ook open op Jan Husdag 23.10.08
Wellicht is zijn standpunt meer ingegeven vanuit zijn CDA-achtergrond dan vanuit het belang van de consument en de Vlaardingse bedrijven. Die laatste kunnen namelijk ook zonder zondagsopening de (detailhandels)concurrentie met de G4 niet winnen.
Vd Zwan stelt dat het "onzin" is dat de toeristische bepaling door vele gemeenten anders wordt gehanteerd dan door de christelijke partijen gewenst. Die mening miskent het gegeven dat 'funshoppen' voor velen een vorm van vertier is die zeer wel als 'toerisme' valt te kenmerken.
M.i. is het nog veel onzinniger dat zo'n bepaling überhaupt noodzakelijk is. Blijkens recent onderzoek heeft slechts 7% van onze bevolking op grond van geloofsovertuiging bezwaar tegen de zondagsopening. Het zou van (christelijke) tolerantie getuigen als deze minderheid het de ruime meerderheid die hier geen moeite mee heeft, in de gelegeheid zou stellen te winkelen als men daar zin in heeft. Waarmee ik overigens niemand het genoegen van een zondagse kerkgang of andere vorm van zondagsrust misgun.