Advertentie

Tijdperk weigerambtenaren lijkt voorbij

Henk Krol van de Gay Krant vindt het eem mijlpaal dat een Kamermeerderheid af wil van de weigerambtenaren.

26 oktober 2011

Het feit dat er met de steun van de PVV een Kamermeerderheid lijkt te zijn die af wil van de weigerambtenaren, is een ,,mijlpaal in de homo-emancipatie’’. Dat stelt hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant dinsdag in een reactie.

,,Hier hebben we nou 20 jaar voor geknokt’’, zei hij blij. ,,Natuurlijk gaat het er niet om dat homo’s getrouwd zouden willen worden door een ambtenaar die tegen het homohuwelijk is. Maar het gaat om de voorbeeldfunctie die de overheid heeft.’’


Wieg

Krol was een van de mensen die in de jaren negentig aan de wieg van de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht stond. ,,Je kan niet tegen mensen die homo’s wegpesten zeggen dat ze iedereen gelijk moeten behandelen terwijl je dat van je eigen ambtenaren niet eist.’’

Homobelangenorganisatie COC is iets voorzichtiger in haar enthousiasme. ,,Het ziet er goed uit’’, stelt een zegsman. ,,Maar we willen nu wel boter bij de vis van het kabinet.’’


Lijst

Het COC houdt op zijn website een lijst bij hoeveel weigerambtenaren en ‘weigergemeenten’ er nog zijn in Nederland. Uit de cijfers van de homobelangenorganisatie blijkt dat er op dit moment nog 104 weigerambtenaren werkzaam zijn in 57 gemeenten. Bunschoten is de gemeente met de meeste weigerambtenaren, namelijk vijf. Daarna volgen Staphorst, Urk, Slochteren, Reimerswaal en Utrechtse Heuvelrug. Deze gemeenten hebben er elk vier in dienst.


Voorkeur

Aalburg, Geldermalsen, Groningen, Rijssen-Holten, Steenwijkerland en Tholen hebben er drie. Het drietal in Groningen is vanaf 2014 niet meer werkzaam als trouwambtenaar. Hun contract werd niet verlengd omdat zij stelden weigerambtenaar te zijn. Het kabinet liet onlangs weten de aanstelling van weigerambtenaren bij voorkeur aan gemeenten over te laten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Typisch voorbeeld van een Pyrrus-overwinning van de homobeweging. Wat levert dit nu op? Trouwen konden homo-stellen al overal. Wat een gedoe om niets. Sommigen zouden hier de term rel-nichten gebruiken.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie