Advertentie

Ter Horst wil klokkenluiders beter beschermen

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken neemt extra maatregelen om klokkenluiders die misstanden melden binnen rijk en politie beter te beschermen. Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

23 mei 2008

Ter Horst wil onder meer dat de vertrouwenspersonen bij wie klokkenluiders hun melding doen de identiteit van de melder geheim kunnen houden, als die daarom vraagt. Ook laat ze onderzoeken of de rol van de huidige Commissie Integriteit Overheid versterkt kan worden of dat de commissie vervangen moet worden door een instantie met meer bekendheid en onderzoekservaring. Ter Horst denkt daarbij aan de Nationale Ombudsman. Ook worden de regels voor de bescherming van klokkenluiders gepreciseerd.

 

De brief van Ter Horst is een reactie op de evaluatie van de klokkenluidersregelingen in de publieke sector. Uit die evaluatie is gebleken dat de regelingen het intern melden van misstanden nauwelijks bevorderen en dat de bescherming van klokkenluiders ronduit onvoldoende is. Vertrouwelijkheid en rechtsbescherming zijn in de huidige regelingen niet gewaarborgd.

 

De minister wil op korte termijn de situatie verbeteren voor de twee sectoren waarvoor ze zelf direct verantwoordelijk is: de rijksoverheid en de politie. Onlangs is ook al de mogelijkheid gecreëerd om integriteitsschendingen door overheidsmedewerkers anoniem te melden bij het landelijk meldpunt M.

 

Zie ook:
Ter Horst wil klokkenluiders beter beschermen (18/04/2008)
'Bescherming klokkenluiders nog altijd ontoereikend' (14/03/2008)
Krant betaalt advocaat ontslagen ambtenaar (29/01/2008)
Provincie Friesland ontslaat lekkende ambtenaar (09/10/2007)
Justitie mag klokkenluider niet langer tegenwerken (23/01/2008)
Bijlage 2e valuatie klokkenluiderregelingen (PDF)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie