Advertentie

Illegale straathandel toegenomen door wietpas

Uit onderzoek blijkt dat na de invoering van de wietpas de straathandel niet alleen is toegenomen, ook gaan de drugsrunners stukken professioneler te werk.

07 juli 2012

De op 1 mei ingevoerde nieuwe regels voor coffeeshops in de drie zuidelijke provincies, in de volksmond 'wietpas' genoemd, schieten hun doel voorbij. Als gevolg daarvan is de illegale straathandel fors toegenomen en is er een groot en ongrijpbaar netwerk ontstaan van nummers die gebeld kunnen worden voor de levering van wiet.

Quickscan

Dat schrijven onderzoekers Nicole Maalsté en Rutger Jan Hebben in een zogenoemde quickscan, gemaakt in opdracht van de stichting Epicurus, een stichting die zich bezighoudt met onderzoek naar de effecten van de wietpas. ,,We vinden dat ook de noordelijke coffeeshopgemeenten moeten weten wat hun te wachten staat'', zei senior onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg Maalsté zaterdag in een toelichting.

Verkoop harddrugs

De politie heeft onvoldoende capaciteit om de handel aan te pakken, aldus het onderzoek. Kopen in de coffeeshop is minstens een kwart duurder dan via dealers op straat. Vooral de 18 tot 24 jarigen mijden de coffeeshop. Hetzelfde geldt voor allochtone blowers. ,,Het is zeer onwaarschijnlijk dat deze groepen massaal gestopt zijn met blowen'', aldus de onderzoekers. Illegale dealers maken geen onderscheid in leeftijd en verkopen naast wiet en hasj vaak ook nog andere drugs. ,,Hierdoor bestaat het risico dat jongeren bij de aanschaf van wiet of hasj in aanraking komen met harddrugs.''

Oostblokkers

Naast de Marokkaanse jongeren uit Utrecht en Rotterdam zijn er nu ook Albanezen, Hongaren, Roemenen en allochtonen uit Noord-Frankrijk actief in de illegale handel in Zuid-Nederland. Een coffeeshophouder uit Roermond telde op één dag 25 drugsrunners: ,,De straatdealers werken in shifts. Ze komen met de trein of met de auto, draaien hun dienst en gaan dan weer terug naar hun eigen stad.''

9-jarig drugsrunner

In Limburg worden veelal ‘brave’ minderjarige jongens geronseld. In Geleen is een jongetje van 9 jaar op een fiets aangehouden die mensen aansprak of ze drugs wilden kopen.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Evert Meermans
Het onderzoek is lachwekkend. De onderzoeksmethode bestond uit het interviewen van coffeeshophouders. Daarnaast enkele eigen observaties op straat. Wij van WC Eend adviseren: WC Eend.

Wel een zorgelijk teken dat de redactie van BB zo'n onderzoek zonder enige kritische zin of kanttekening publiceert.
Koos de Vries
inmiddels is duidelijk dat Epicurus is opgezet door de coffeeshophouders, een coffeeshoplobbyist dus.

Onafhankelijk onderzoek, jaja....

Kan het duidelijker?
Simone de Bruin
Van de schrijfster, mevrouw Maalsté, is niets anders te vinden dan positieve berichten over het gebruik van cannabis en de zegeningen van de coffeeshops, waaronder speeches op "Cannabis-bevrijdingsdag".

Van de opdrachtgever van dit onderzoek "Epicurus" is geen informatie te achterhalen.In het rapport is niets terug te vinden van de enorme opluchting die wij als binnenstadsbewoners nu ervaren.

Voor de lokale gebruiker zijn er ruim voldoende coffeeshops.Laten we vooral kijken naar wat (in Maastricht) de bedoeling was: Het verminderen van de duizenden verkeersbewegingen in de binnenstad en de bijbehorende (geluids)overlast en criminaliteit.

Ik lees geen woord over de gigantische vermindering van de verkeersoverlast die de binnenstad de laatste jaren in haar greep heeft gehad en de bijbehorende opluchting die de binnenstadsbewonders ervaren.De drugsrunners zijn door de coffeeshops zelf bewust opgeroepen om naar Maastricht te komen om zo dusdanige onrust te creëren dat de wietpas teruggedraaid zou moeten worden.De coffeeshops zijn sinds de invoering van de wietpas uit eigen beweging 6 weken(!) dicht geweest en nu anderhalve week enkele uren per dag open. Dus van reële evaluatie van de situatie Maastricht kan in het rapport van Mevrouw Maalsté geen sprake zijn.Ten laatste; berichtgeving rond de vermeende 9-jarige drugsrunner is op het internet althans nergens terug te vinden...
Peter Lunk / Webmaster
Het hele rapport valt te lezen op:

http://coffeeshopnieuws.nl/index.php/blog/3-arti …
Willem Kamps
@Simone Dus als ik het goed begrijp moet er over elk incident of elke persoon iets op Internet te vinden zijn voordat het predicaat 'betrouwbaar' kan worden toegepast. Jaja…

Waar het echt om gaat, is dat er, klaarblijkelijk voor Simone’s oog, veelal onzichtbare zaken gebeuren waar niemand op zit te wachten. Er komt een hoop bagger in beweging en dan doel ik niet op het stadsverkeer, maar het drugsverkeer met alle bijbehorende foute types en kwalijke randverschijnselen. Met de verkoop via de coffeeshop haal je het geheel uit de criminele sfeer. Onbegrijpelijk dat Nederland na al die jaren van gedogen, niet kiest voor legalisering en regulering, maar aanrommelt met een ongewenst wietpasje dat hele groepen uitsluit. Moet ik me bij de slijter of het café ook legitimeren?

Tot slot. Mensen zetten bij Gall&Gall ook hun auto op de stoep om de kratten bier in te laden of stappen als malloten na cafébezoek met een stuk in hun kraag achter het stuur met alle gevaren van dien. Hoeveel stonede bestuurders komt de politie nou helemaal tegen?
Hans
Een onderzoek met een luchtje...

Onbekende opdrachtgever. Publiatie op pro-coffeeshop forum. Ontbreken van kritische analyse.

Voldoet dit onderzoek wel aan de universitaire normen?
Advertentie