Stemmen zonder debat in Lelystad
De laatste raadsvergadering van 2010 eindigde in Lelystad in een stemming zonder dat er inhoudelijk over het belangrijke onderwerp werd gedebatteerd: de burgemeester, het college en vier fracties hadden geen spreektijd meer terwijl er nog over het nieuwe stadshart gesproken moest worden voordat er een besluit genomen kon worden. Toen werd er zonder discussie gestemd. De fractie van de Inwonerspartij verliet daarop de raadsvergadering. ‘Dit is geen debat. Ik ben geen klapvee.’
‘De burgemeester had als voorzitter van de vergadering moeten ingrijpen en de resterende tijd alsnog over alle partijen moeten verdelen, óf zij had dit onderwerp moeten doorschuiven naar de volgende vergadering,’ zegt fractievoorzitter Wout Jansen van de Inwonerspartij. De reglementen bieden haar volgens Jansen die mogelijkheid. ‘Dan moet je in zo’n situatie ook het lef hebben om in te grijpen. Nu was er geen debat.’
Tot na middernacht
Jansen heeft zelf in het verleden het initiatief genomen voor een spreektijdregeling. ‘Ik sta daar ook nog steeds achter, dit is zeker niet het failliet van die regeling. Voordat de spreektijd werd verdeeld, zaten wij vaak tot na middernacht te vergaderen. Nu hebben wij afgesproken dat een vergadering in de regel tot elf uur duurt,’ zegt Jansen.
Streng
De raadsgriffier zegt dat de voorzitter van de vergadering volgens het reglement van orde een half uur voor het einde van de vergadering, die in principe tot 23.00 uur duurt, bepaalt of er punten doorgeschoven moeten worden. ‘Er is nu inderdaad voor gekozen om te stemmen zonder dat er nog spreektijd was voor vier partijen. Ook het college had geen spreektijd meer,’ bevestigt de griffier. Volgens haar inschatting speelt bij het besluit om niet op het voorstel van Jansen in te gaan -om het onderwerp later te behandelen of de spreektijd opnieuw te verdelen-, mee dat Jansen dat Jansen zelf als initiatiefnemer van het tijdreglement vaak streng is als andere partijen over hun tijd heen willen gaan.
In het duale bestel moet de raad vooral onderling in debat gaan. Keer op keer zien we in Lelystad dat onderwerpen onnodig lang duren omdat fracties vooral vragen stellen aan het college. Dat is een gewoonte die maar moeilijk af te leren valt.
Natuurlijk moeten er vragen gesteld kunnen worden, de raad moet immers goed geïnformeerd besluiten nemen. Maar daarvoor hebben we in Lelystad andere (voorbereidende) raadsbijeenkomsten. En ook via de e-mail worden vragen van raadsleden in de regel vlot beantwoord.
Een kwestie van voorbereiding dus. Maar onbevredigend blijft het.