Advertentie

‘Sluit partnerschap met Oekraïense steden’

Europese steden moeten zoveel mogelijk partnerschappen afsluiten met Oekraïense steden om de wederopbouw te bevorderen.

28 april 2022
Tetiana Yehorova-Lutsenko
Tetiana Yehorova-Lutsenko (links)cor.europa

Steden en regio´s in de Europese Unie worden uitgenodigd om zoveel mogelijk partnerschappen met Oekraïense steden en regio´s te sluiten. Die oproep deed president Tetiana Yehorova-Lutsenko van de regio Charkov, waarvan de gelijknamige stad inmiddels voor de helft is verwoest.

Overheidsdiensten

Yehorova-Lutsenko gaf deze boodschap af op een persconferentie van het Comite van de Regio´s (CvdR) in Brussel waar ze woensdag te gast was. Partnerschappen kunnen helpen bij humanitaire hulp en bij de wederopbouw. Ze meldde daar ook dat de in de gebieden waar geen oorlog woedt, de overheidsdiensten zo veel mogelijk op normale wijze doorgaan.

Bunkers

Amsterdam zegde eerder al hulp toe. De stad wil Kiev helpen herbouwen. In die stad zijn 120 gebouwen verwoest en de schade in dorpen als Bucha en Borodyanka is enorm, zei burgemeester Vitali Klitschko vanuit Kiev op diezelfde persconferentie. Hoewel de Russen de omgeving van Kiev hebben verlaten, stelt dat hem nog niet gerust. Klitschko houdt er rekening mee dat de Russen hun eigenlijke doel - de verovering van heel Oekraïne en dus ook Kiev - niet hebben laten varen. Bovendien blijft het duister wat Poetins plannen zijn. ´Wil hij in Slowakije wat proberen, in Tsjechië, of zelfs in Duitsland waar hij als KGB-agent heeft gewerkt´, zo vroeg hij zich af. Op dit moment komen de mensen langzaam terug in de hoofdstad en komt er iets van normaliteit langzaam op gang, zei hij. ´Maar als het luchtalarm klinkt, moeten we de bunkers weer in.´

Fondsen

Het Comité van de Regio´s wil dat de Europese Unie meer doet om regio´s en steden te helpen. Zo moet er een tool komen waarmee de regio’s en steden direct kunnen zien hoe ze de vijf EU-fondsen, vooral cohesiefondsen als ESF, kunnen gebruiken. Het gaat daarbij om hulp aan Oekraïne of bij het opvangen van Oekraïense vluchtelingen, waarvan er inmiddels 5 miljoen hun land hebben verlaten.

Sterven

Alle hulp is nog steeds hard nodig, zei Klitschko, die er van overtuigd is dat Oekraïne als winnaar uit de oorlog komt, ondanks het feit dat de Russen meer wapens en soldaten hebben. `We winnen en we gaan ons land herbouwen. Waarom we gaan winnen? Omdat de Russen doodgaan voor geld, maar wij sterven voor ons land, onze families en onze kinderen. Daarom gaan we winnen.´

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie