Advertentie

Rombouts hekelt gebrek Olympische ambitie kabinet

Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch hekelt het gebrek aan ambitie van dit kabinet als het gaat om het binnenhalen van grote (top)sportevenementen. ‘Dit kabinet heeft de Olympische droom aan flarden geschoten en ook de Europese Spelen de nek omgedraaid’, zegt hij in een interview in Binnenlands Bestuur.

12 augustus 2016

De Bossche burgemeester Ton Rombouts hekelt het gebrek aan ambitie van dit kabinet als het gaat om het binnenhalen van grote (top)sportevenementen. ‘Dit kabinet heeft de Olympische droom aan flarden geschoten en ook de Europese Spelen de nek omgedraaid’.

‘Grote evenementen geven zelfvertrouwen en vertrouwen’, meent Rombouts. Daarom zou Nederland ook de Olympische Spelen moeten willen organiseren, stelt het onlangs afgetreden bestuurslid van het NOC*NSF in een interview in Binnenlands Bestuur. Het kabinet wil er, tot zijn grote frustratie, niet aan. Het zegt wel dat ze dat willen, maar de praktijk wijst anders uit.


Povertjes

Rombouts: ‘Tijdens de formatie van dit kabinet regelden zes politici op een achternamiddag dat Nederland de Olympische Spelen niet meer wilde organiseren, terwijl het NOC*NSF druk bezig was om de handen op elkaar te krijgen voor de organisatie van de Spelen in 2028. Maar de regering zei: “Nee, dat willen wij niet en we willen er geen woord meer over horen”. Minister Schippers zei een paar weken voor de start van de Spelen in Rio bij EenVandaag dat het prachtig zou zijn als wij de Olympische Spelen ooit zouden kunnen organiseren. Met buurlanden en met goedkeuring van de belastingbetaler. Griekenland heeft de Spelen in 2004 georganiseerd. Ons bruto nationaal product is bijna vier keer groter. Dat gebruik van het woord ooit is ook zo mooi. In 2056, in 2136? Toon ambitie en ga vooraan in de strijd. De werkelijkheid is dat de nationale overheid povertjes investeert in het sportklimaat van ons land.’


Kans verspeeld

Het is niet de eerste keer dat het kabinet een mooie kans verspeelde. Vorig jaar zomer stak VVD-minister Schippers een stokje voor de organisatie van de Europese Spelen in 2019. Doodzonde, vindt burgemeester Rombouts. ‘We hadden met een gering budget en met bestaande accommodaties een fantastisch topsportevenement kunnen organiseren. Het had onze credits voor het organiseren van de grote Olympische Spelen enorm vergroot. Minister Schippers zegt op de televisie dat ze ervaring wil opdoen in het organiseren van grote sportevenementen, voordat Nederland klaar is voor de Olympische Spelen. En wat doet ze? Ze laat de Europese Spelen schieten. Zo ben je dus nooit klaar voor de Olympische Spelen.’


Angst domineert

Het NOC*NSF-bod was volgens de minister ‘onvoldoende voor gemeenten, provincies en rijk om te zeggen: wij gaan hier zoveel geld insteken.’ Waarom de minister dat zei? Burgemeester Rombouts, tot mei bestuurslid van NOC*NSF, geeft het antwoord: ‘Omdat we in een tijdsgewricht leven waarin de angst domineert. Politici en media zenden meer angst dan hoop uit. Weinig politici en bestuurders durven tegen die stroom in te roeien. Veel investeringen, ook hier in de stad, in Brabant en nationaal zijn de afgelopen jaren niet doorgegaan omdat men bang is voor kwalificaties als megalomaan of elitair. Leiders moeten de weg wijzen en niet achter het volk aanlopen.’


Lees het hele interview met Ton Rombouts in Binnenlands Bestuur nr. 15 van deze week.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Rombouts heeft een beetje last van grootheidswaanzin. Overigens is een andere selectiemethode voor grote sportevenementen (europees en mondiaal) zeer wenselijk. Het is eenvoudig te regelen door landen om de beurt de mogelijkheid te bieden om dergelijke evenementen te organiseren (wie niet wil of niet aan de eisen kan voldoen wordt overgeslagen). Simpel, goedkoop en iedereen komt aan de beurt.
henkas / beleidsambtenaar
Draait de heer Rombouts dan ook op voor de miljardenverliezen die de Olympische zomer en winterspelen plegen op te leveren?
Loek jorritsma / Nvt
De heer Rombouts vergeet inzake de Europese Spelen te melden dat in het Beleidskader Sportevenementen, per 1 januari 2014 van kracht, wel degelijk de Europese Spelen als uitzonderlijk evenement was genoemd. Dit Beleidskader was door alle stakeholders onderschreven. NOC*NSF koos er echter voor om hieraan volledig voorbij te gaan en de rijksoverheid voor een onaanvaardbaar fait accompli te stellen. Het was niet angst dat regeerde, het was een terechte correctie van het eigengereide optreden van de leiders van de sport.
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Niks Olympische spelen in Nederland de burgers draaien er nu en jaren later nog voor op . Gebruik die miljarden om Nederland economisch sterk te maken en de armoe ook in Nederland terug te dringen ipv een prestigieus belasting geldverslindend onbetaalbaar flop project naar Nederland te halen .
N Vollebergh
Ik stel voor dat voorstanders van Olympische Spelen in Nederland een crowfundingactie starten. Dan kunnen de voorstanders stemmen met hun portemonnee, en hoeven tegenstanders er niet aan mee te betalen.
K. de Beer / Adviseur
Het zou de heer Rombouts sieren om eerst intern orde op zaken te stellen. Ik heb nu een paar keer FC Den Bosch supporters mogen meemaken in het Volendamstadion en dat is beslist geen reclame voor Den Bosch in combinatie met sport.
Joep Schreuder / Gepensioneerd griffier
Vergeet die geld- en energieverslindende wisselende

competitie tussen kandidaatlanden. Realiseer een

Up -todate Olympisch centrum in Griekenland , de bakermat van de speln. Dit centrum zou onder gezag van een internationaal orgaan kunnen worden beheerd en gemanaged. De gehele internationale gemmeenschapdient jaarlijks bij te dragen in de begroting voor onder meer deinstandhoudingskostenGeen terugkerend gedonder meer met omkoping, misleiding, twijfels over de accommodaties enz.

Voor booboos echeter minder leuk en spannend, dus zal het er wel nooit van komen
Jeroen / Gemeenteambtenaar
@K. de Boer, U heeft helemaal gelijk al sinds begin jaren tachtig (Rombouts is ongeveer 25 jaar burgemeester van Den Bosch) is het vooral dank zij de supporters kommer en kwel bij FC Den Bosch, en als je dan verder kijkt naar de politiek dan is dat de laatste decennia (20 - 30 jaar) een provincie hoofdstad onwaardig gebleken (het gevoerde beleid was zonder enige lef en/of uitstraling maar was vooral naar binnen gekeerd het is niet voor niets dat Den Bosch in deze zelfde periode links en rechts is ingehaald door Tilburg en Eindhoven).
Karel / kritisch observant
Ja, die Rombouts moet het wel hebben van evenementen en feestjes die van andermans geld worden bekostigd. Wilde Culturele Hoofdstad van Europa binnen halen (is Leeuwarden geworden), maat heeft met provinciaal geld dan maar een tentoonstelling Jeroen B.) georganiseerd.En dan die vergelijking met Griekenkand.?! Nooit gehoord dat vervolgens dat land financieel aan de afgrond zat? Om maar niet te spreken van alle eerdere steden waar de O.S. zijn gehouden...
Advertentie