Advertentie

Gemeenteraadslid aangehouden om lekken geheime stukken

Gemeenteraadslid Arnoud van Doorn van Groep Van Doorn is aangehouden omdat hij geheime informatie heeft gelekt. De politie kwam hem op het spoor doordat hij ook verdacht werd van wietverkoop aan minderjarigen.

23 januari 2013

Een gemeenteraadslid uit Den Haag is aangehouden in een onderzoek naar het lekken van geheime stukken aan de pers over de mogelijke verkoop van het Haagse World Forum. Dat liet het Openbaar Ministerie woensdag weten. Het zou gaan om Arnoud van Doorn van Groep Van Doorn, dat melden bronnen binnen het Haagse stadhuis aan Omroep West.

Journalist schreef artikel
Het 46-jarige raadslid werd dinsdag in zijn huis aangehouden. Op basis van de geheime documenten schreef de betrokken journalist een artikel in het AD/Haagsche Courant. De gemeente deed op 16 januari aangifte.


Smet

Volgens raadslid Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij gaat het inderdaad om voormalig PVV-raadslid Arnoud van Doorn, die nu een eenmansfractie vormt. ,,Dit is een grote smet voor de politiek. Ik voel geen enkele behoefte om hem de hand boven het hoofd te houden'', zei hij. Van Doorn was zelf niet bereikbaar voor commentaar. Het Openbaar Ministerie wilde niet ingaan op de naam.


Partijkas PVV

Van Doorn gaf eerder al toe dat hij tientallen keren de partijkas van de Haagse PVV gebruikte voor privébetalingen. ,,Ik heb geld gebruikt voor andere doelen dan waarvoor het was bestemd'', bekende Van Doorn in een kranteninterview. Van Doorn deed aankopen die variëren van enkele tientjes tot honderden euro's. Het raadslid werd eerder al door de PVV ervan beschuldigd correspondentie over een verkeerszwartboek naar de pers te hebben gelekt.


Geheime informatie fractiekamer 
Het gemeenteraadslid heeft aan een journalist verteld waar hij in zijn fractiekamer de geheime informatie kon vinden over de mogelijke verkoop van het Haagse World Forum en gaf hij hem zijn toegangspas.


Softdrugsverkoop minderjarigen
De politie kwam het lek op het spoor dankzij een ander lopend strafrechtelijk onderzoek naar het gemeenteraadslid. Eind vorig jaar werd bij de politie gemeld dat de verdachte softdrugs zou verkopen aan minderjarigen tussen de 14 en 15 jaar.


Telefoon getapt

De politie startte hierop een onderzoek. In het kader van dit onderzoek werd de telefoon van de verdachte getapt.  De volksvertegenwoordiger heeft de telefoongesprekken met de journalist bekend en heeft gezegd dat hij zijn toegangspas van het stadhuis aan deze heeft gegeven. Het raadslid verklaarde dat hij vond dat de stukken ook openbaar moesten zijn voor de burgers. Ook heeft hij bekend de minderjarige drugs te hebben verkocht en het alarmpistool in bezit te hebben.


Journalist verdacht van diefstal

Het raadslid is inmiddels op vrije voeten gesteld. Hij moet later voor de rechter moeten.

De journalist die het artikel schreef, wordt verdacht van diefstal van stukken uit het gemeentehuis. Hij is woensdag verhoord maar niet aangehouden. De journalist beroept zich op zijn zwijgrecht. Het OM heeft nog niet besloten of de journalist wordt vervolgd.

Belang van de stad geschaad

In reactie op de aangifte zei burgemeester Jozias van Aartsen van den Haag: 'Het lekken van geheime stukken is een strafbaar feit. Iemand schaadt hiermee de belangen van de stad. Daarom hebben we aangifte gedaan.' Volgens Van Aartsen is het goed dat het 46-jarige raadslid is aangehouden. De zaak ligt nu bij het Openbaar Ministerie, voegde hij eraan toe.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

huisman / gemeente
Dan kun je beter in Helmond burgemeester zijn.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jos Praat / beleidsadviseur
Niet vreemd dat nog maar 6% van de Nederlanders vertrouwen in de politici hebben
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie