PvdA Rotterdam twijfelt aan haalbaarheid stadsinitiatief
De PvdA Rotterdam zet vraagtekens bij de planologische haalbaarheid van het stadsinitiatief.
De PvdA in Rotterdam twijfelt aan de uitvoering van het zogeheten stadsinitiatief, een plan waarin Rotterdammers de ruimte krijgen ideeën voor de stad te leveren. De coalitiepartner wil het idee van D66 niet torpederen, maar wil donderdag van verantwoordelijk wethouder Korrie Louwes (D66) wel weten of het winnende initiatief planologisch uitvoerbaar is.
Dat zegt PvdA-raadslid Zeki Baran nu er in de stad veel discussie is over het project dat 4 miljoen euro kost. Het zou niet passen in een tijd van grote bezuinigingen, is het commentaar. Rotterdam moet honderden miljoenen bezuinigen, maar wil ook dat de bewoners juist meer initiatief tonen nu de overheid zich langzaam terugtrekt.
25.000 stemmen
Uit alle ideeën zijn er vijf geselecteerd. Maandag wordt het beste idee gekozen na een stemming van alle Rotterdammers boven de 12 jaar. Volgens de gemeente ‘zindert het stadsinitiatief door de straten van Rotterdam’. Er zouden al 25.000 Rotterdammers op een van de initiatieven hebben gestemd.
Voldoende draagvlak
De PvdA vraagt zich af of de initiatieven, zoals de loopbrug vanaf Centraal Station naar de Hofbogen, wel langs de instanties zijn gegaan die daar planologisch gezien over beslissen. Zo is de vraag ook of er een limiet is wat betreft het aantal uitgebrachte stemmen. ,,Er moet wel voldoende draagvlak zijn’’, zegt Baran. De PvdA denkt aan een grens van ongeveer 35 procent. Daar is bij de totstandkoming van het idee binnen de coalitie nooit iets over afgesproken. Zo ook niet over de planologische invulling.
Drie keer omdraaien
,,Wij staan voor 100 procent achter het stadsinitiatief, maar in deze tijd moet je een dubbeltje wel drie keer omdraaien voor je het uitgeeft.’’ Ook binnen de VVD is er twijfel, maar benadrukt fractievoorzitter Maarten van de Donk dat de partij heeft getekend voor het coalitieakkoord met het stadsinitiatief van D66. ,,Maar na deze ronde moet we wel gaan kijken hoe dit allemaal is gegaan’’, aldus Van de Donk.
Daar ligt de werkelijke uitdaging voor de Rotterdamse politiek; verander de cultuur van het ambtenarenapparaat zodanig dat ze er in gaan geloven dat het nut heeft de burger er bij te betrekken. Dat is een langdurig, saai en weinig sexy proces. Het vraagt overtuigingskracht en doorzettingsvermogen. Maar het levert wel reslutaat op.
De vraag is of de politici daar aan durven. Het is namelijk niet mooi direct zichbaar als een stadsinitiatief, dus lastiger te verkopen. En het kost meer tijd, want je moet mensen aan overtuigen, i.p.v. een motie aannemen en uit laten voeren.