Advertentie

Griffiers raken bijna op door grote verloop

De kans bestaat dat Nederland wordt getroffen door een griffierskandidaten-infarct: er is veel vraag en relatief maar weinig aanbod.

24 juni 2022
griffier.jpg

Meer dan de helft van de 345 gemeenten heeft in de afgelopen jaren een nieuwe griffier zien komen (en dus ook zien gaan). In de periode oktober 2017 tot en met juni 2022 zijn er in totaal 212 nieuwe griffiers aangewezen, zo blijkt uit onderzoek van Necker van Naem.

Jurist Omgevingsrecht

Gemeente Horst aan de Maas via Geerts & Partners
Jurist Omgevingsrecht

Beleidsadviseur grond- en economische zaken

Certus Groep in opdracht van Gemeente Huizen
Beleidsadviseur grond- en economische zaken

Switch

Er is afgelopen jaren een stijgende lijn in het aantal aanwijzingen van vaste griffiers. Met name dit jaar springt er tot nu toe uit. Zo werden er in de eerste zes maanden al dertig griffiers aangewezen, ten opzichte van 44 in heel 2021 en 48 in 2020. En dat terwijl het aantal gemeenten daalt. Marijke van de Plasse, griffie-expert bij Necker van Naem: ‘Ook in griffiersland is sprake van een toenemend aantal mensen die met pensioen gaan en die gaten moeten weer worden opgevuld. Daarnaast zien we in de categorie veertigers en vijftigers een toenemende behoefte aan een switch.’

Grijze heren

Van de 212 aangewezen griffiers in de onderzochte periode waren er 108 man en 104 vrouw. Uitgesplitst naar de gemeentegrootte blijkt dat mannen vaker worden aangewezen in gemeenten met meer dan 50.000 inwoners. ‘Gevoelsmatig zeg ik dat het aantal vrouwen als griffier in de afgelopen tien jaar nogal is toegenomen. Waar je op het Griffierscongres tien jaar geleden nog vooral witte, grijze heren zag is het gezelschap aanzienlijk kleurrijker geworden’, zegt Van de Plasse.

Infarct

Van alle aangewezen griffier was 35,4 procent al griffier; een kleine twintig procent was plaatsvervangend griffier. Van de Plasse: ‘Gemeenten zoeken graag een griffier met ervaring op een griffie, zeker in de kleinere gemeenten met een kleine griffie. Het vertrek van een griffier van de ene naar de andere gemeente zorgt vervolgens weer voor een nieuwe vacature. Ik vrees dat dit op niet al te lange termijn gaat zorgen voor een griffierskandidaten-infarct én een nog grotere behoefte aan interimmers. Van gemeenten gaat het vragen om echt ook open te staan voor kandidaten van buiten de griffiewereld, voor talenten die zich nog moeten ontwikkelen, want de koek raakt op.’

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 12 van deze week.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
0,12% erbij over 2021. Niet klagen, het is beleid.
Advertentie