Opvang in nood is geen noodopvang
Noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers wordt dit jaar beëindigd. Maar wat doe je als gemeente met mensen die geen opvang van het Rijk meer krijgen? Daar regel je opvang voor, alleen noem je het niet zo.
Verschil
Noodopvang of opvang voor mensen in nood. Dat is een heel verschil. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Rijk hebben immers afgesproken dat nog dit jaar de noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers wordt beëindigd. Gemeentelijke opvang voor asielzoekers die geen opvang meer krijgen van het Rijk blijft echter wel mogelijk.
Noodsituatie
Wethouder Marijke Vos schrijft in een verklaring dat Amsterdam ‘asielzoekers ondersteunt die geen opvang meer krijgen van het Rijk, maar nog wel rechtmatig in Nederland zijn omdat er een andere verblijfsrechtelijke procedure speelt. In dergelijke gevallen moet er altijd sprake zijn van een noodsituatie. Het gaat daarbij om is ‘een kortstondige oplossing voor “mensen in nood” en niet om structurele “noodopvang”.’ Ook ondersteunt de gemeente andere vreemdelingen - zonder een asielgrond- die in een noodsituatie verkeren en hier rechtmatig verblijven omdat ze bijvoorbeeld een verblijfsvergunning hebben aangevraagd voor medische behandeling.
Niet op straat
De VNG benadrukt dat ondanks de opvang het bestuursakkoord met het Rijk van kracht blijft. Maar ook de VNG is op de hoogte van een groep asielzoekers die geen opvang meer krijgen van het Rijk en waar de gemeente mee ‘zit’ omdat ze rechtmatig in Nederland zijn. ‘Gemeenten willen voorkomen dat die mensen op straat belanden dus bieden zij toch opvang. Het is “verre van ideaal” als die mensen gaan zwerven op straat.’ Net als Amsterdam pleit ook de VNG voor opvang door het Rijk voor deze groep mensen. ‘Wij hebben de staatssecretaris hierover in december een brief gestuurd.’
Beeldvorming
De woordvoerder van staatsecretaris van Justitie Albayrak is tevreden dat Amsterdam zich zegt te houden aan het bestuursakkoord van de VNG met het Rijk, dat is afgesloten rond de invoering van het generaal pardon. ‘Het is belangrijk dat het voor iedereen duidelijk is dat mensen die geen recht meer hebben op opvang dat ook niet krijgen, want anders krijgen ze toch hoop. En het zou een aanzuigende werking hebben.’ Volgens de woordvoerder is de opvang die Amsterdam wel biedt niet in strijd met de gemaakte afspraken.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.