Advertentie

Oproep om intimidatie en bedreigingen te melden

Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur roept op om aangifte te doen van agressie en intimidatie en die onderwerpen bespreekbaar te maken.

25 januari 2022
Intimidatie melden
Shutterstock

De raadsleden, wethouders en burgemeesters van het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur roepen collega’s op om aangifte te doen van agressie en intimidatie en die onderwerpen bespreekbaar te maken. De openbaringen van vorige week maken in heel het land heftige reacties los.

Openhartig

Agressie tegen raadsleden is tijdens de afgelopen raadsperiode verdrievoudigd, bleek begin vorige week uit onderzoek van de NOS en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVvR). Eind vorige week, na de uitzending van BOOS over The Voice of Holland, vertelden verschillende vrouwelijke bestuurders openhartig over seksuele intimidatie. Het Ondersteuningsteam roept nu op om melding te maken bij de gemeente, griffier, gemeentesecretaris of het Netwerk Weerbaar Bestuur.

Aangifte

‘Raadsleden, maar ook wethouders en burgemeesters, stellen als politieke ambtsdragers in de lokale democratie agressie, intimidatie en bedreigingen aan de orde’, schrijft de NVvR over de oproep. ‘Het is niet zo dat zij vinden dat agressie, intimidatie en bedreigingen er gewoon bij horen. Wanneer zij daarmee worden geconfronteerd, bespreken zij dat openlijk, bij voorkeur doen zij aangifte en waar dat nog niet is gebeurd wordt een agressieprotocol vastgesteld.’

Agressie, intimidatie en bedreigingen

‘Went nooit, altijd ellendig en verdrietig’, schrijft Hanne Van Aart op Twitter over de vervelende ervaringen die ze als student, raadslid, wethouder en burgemeester van Loon op Zand meemaakte. In Bergen op Zoom is een man aangehouden voor het bedreigen van een raadslid. En ook uit onder meer LimburgFriesland en Gelderland komen verhalen over agressie, intimidatie en bedreigingen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie