Opkomst waterschapsverkiezingen weer laag
De kiezer heeft het laten afweten bij de waterschapsverkiezingen. De opkomst is uitgekomen op 24 procent, dat is ondanks alle publiciteit slechts een procent hoger dan de vorige verkiezingen. Premier Jan Peter Balkenende noemde het opkomstpercentage vrijdag teleurstellend.
'Nog geen verklaring'
Hij had nog geen verklaring voor de lage opkomst. 'We moeten de zaken goed analyseren', zei de premier na afloop van de ministerraad. De verkiezingen werden dit jaar voor het eerst in 26 waterschappen tegelijk gehouden om meer kiezers te trekken. Nederland telt er 27, maar in een waterschap wonen geen mensen. Ook kon voor het eerst worden gestemd op politieke lijsten in plaats van individuele personen.
Kosten 20 miljoen
De opkomst bij de waterschapsverkiezingen is traditioneel laag. Het was de bedoeling dit jaar ook de mogelijkheid te geven via internet te stemmen, in de hoop de komst te vergroten. Maar het beoogde systeem daarvoor bleek niet betrouwbaar genoeg. Daarom stak staatssecretaris Tineke Huizinga (Waterstaat) er eerder dit jaar met steun van de Tweede Kamer een stokje voor. De waterschapsverkiezingen kostten dit jaar ongeveer 20 miljoen euro.
Zeeuws-Vlaanderen
De opkomst was het hoogst in het waterschap Zeeuws-Vlaanderen, waar 35,8 procent van de stemgerechtigden een stembiljet heeft ingevuld. De uitslag wordt zaterdag bekend gemaakt.
Lees meer in het Dossier Waterschapsverkiezingen
Hoe kan dit ? IK denk dat de doorsnee burger totaal geen binding heeft met een waterschap. Ondanks dat er voldoende publiciteit is geweest. Er is geen persoonlijk, direct belang. Zelfs een provincie staat nog dichterbij de burger, daar is de opkomst ook altijd laag.