Ook Rhenen weigert subsidie christelijke club
De lokale afdeling van de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV) in Rhenen stapt naar de rechter, omdat de gemeente geen subsidie verleent voor het vrijwilligerswerk.
De subsidieaanvraag is afgewezen vanwege het christelijke karakter van de NPV. De gemeente geeft namelijk geen subsidie aan activiteiten die ‘partijpolitiek of levensbeschouwelijk van aard zijn'. Alleen in het geval van bijzonder onderwijs wordt daarop een uitzondering gemaakt, staat in de plaatselijke verordening.
Krampachtig
NPV-directeur Ruth Seldenrijk zegt tegenover het Nederlands Dagblad dat de houding van de gemeente voortvloeit uit een krampachtige uitleg van de scheiding van kerk en staat. Hij verwijst daarbij ook naar recente kwesties in Amsterdam en Haarlem. Daar ontstond ophef over de subsidiëring van christelijke organisaties Youth for Christ en Scharlaken Koord. ‘De scheiding van kerk en staat heeft niets te maken met het al dan niet subsidiëren van organisaties. Het vrijwilligerswerk van de NPV heeft een maatschappelijke functie en richt zich niet alleen op christenen, maar op ieder die van de dienstverlening gebruik wil maken. Bovendien werkt iedereen vanuit een bepaalde levensvisie', aldus de NPV-directeur in het ND.
In strijd met wet
De Tweede Kamerfractie van de SGP heeft donderdag Kamervragen gesteld aan minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) over de kwestie in Rhenen. De minister moet de gemeente Rhenen tot de orde roepen, aldus Kamerlid Kees van der Staaij. De verordening waarop de gemeente zich beroept is volgens de SGP in strijd met de wet. Hij verwijst naar de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken vorige week in de Tweede Kamer. Toen kwam een vergelijkbaar geval in Amsterdam aan de orde en stelde Ter Horst dat verordeningen die levensbeschouwelijke organisaties uitsluiten van subsidie, niet kunnen.
Dit is er zo'n goed voorbeeld van.
Indien de minister van binnenlandse zaken consequent is, dan verwijst zij uiteindelijk het besluit van het Rhenense college regelrecht naar het vuilnisvat.
Waar dat ranzige B&Wbesluit ook eigenlijk is geboren.