Ook op internet mag ambtenaar overheid niet schaden
Het is een goed idee als ambtenaren zich meer op internetfora begeven om daar soms de benodigde klaarheid te brengen in discussies die raken aan overheidsbeleid. Maar overheidsdienaren die het niet met het gevoerde beleid eens zijn kunnen beter wegblijven van de onderwerpen waar ze vakmatig mee te maken hebben.
Dat stelt Davied van Berlo, ambtenaar bij het ministerie van LNV. Als manager van het programma Ambtenaar2.0 onderzoekt hij de gevolgen van de internetontwikkelingen voor het werk en de manier van werken van de overheid. Van Berlo onderschrijft de opvatting van minister Cramer van VROM dat ambtenaren actiever zouden mogen zijn op het net. Zij zouden daar –in werktijd- wat tegengas kunnen geven in discussies die hun werkterrein raken.
Ambtelijke feiten
Van Berlo juicht dit toe. Op de site www.ambtenaren20.nl staan niet voor niets handreikingen hoe een ambtenaar zich het best kan manifesteren op het internet. Van Berlo verwijst naar de recente discussies over wel of niet inenten tegen baarmoederhalskanker of tegen de Mexicaanse griep. ‘Deze discussies werden vrijwel geheel over internet gevoerd en de overheid was daarbij vrijwel onzichtbaar. Het is goed als ambtenaren daar dan feitelijkheden kunnen inbrengen’.
Vrijheid van meningsuiting
Maar wat te doen als een ambtenaar het niet eens is met beleid dat hij zou moeten uitdragen? Waar houdt zijn verantwoordelijkheid als overheidsdienaar op en waar begint zijn vrijheid als burger? ‘Natuurlijk heeft een ambtenaar recht op vrijheid van meningsuiting’, stelt Van Berlo. Maar tegelijkertijd staat er in de ambtenarenwet dat hij of zij niet de belangen van de overheid mag schaden. ‘Dus als je het niet beleid niet wilt uitdragen, dan is het verstandig om je niet te mengen in discussies over je vakgebied. Ook niet op privétitel, want dat komt natuurlijk snel uit op een forum. Het is eigenlijk net als in het café of op een verjaardag. Ambtenaar ben je 24 uur per dag.
Dat noem ik gewoon censuur.
Dat je je werk doet en je persoonlijke mening voor je houdt als die afwijkt van je professionele mening als ambtenaar dat is 1 ding.
Maar in privétijd mag eenieder zijn mening verkondigen. Dat is vastgelegd in onze grondwet: vrijheid van meningsuiting. Als een overheid daar niet mee om kan gaan dan moet die overheid maar eens 2.0 worden en niet alleen de ambtenaar die eigenlijk geen 2.0 moet zijn maar 1.5.
En de heer Van Bierlo is nog wel een jong iemand. Het klinkt al alsof hij al aardig geïnternaliseerd is.
Trouwens, zijn alle schrijfsels van de heer Van Bierlo dan ook gecensureerd door zijn baas? Dat geeft namelijk te denken over zijn initiatief om samen met anderen te schrijven aan zijn nieuwe boek over Ambtenaar 2.0. Want een afwijkende mening mag niet gepubliceerd worden van de heer Van Bierlo. Dus dat betekent dat men elkaar alleen maar napraat en er geen kritische geluiden gehoord worden.
En juist mensen zoals Newton waren rasechte critici en daardoor vernieuwers in hun vakgebied.