Advertentie

Bernisse wil onder voorwaarden samen met Spijkenisse

Voordat Bernisse een besluit neemt over herindeling met Spijkenisse, moet er een ultieme poging worden gedaan om één gemeente op Voorne-Putten te vormen.

20 december 2012

Een unanieme raad van Bernisse heeft vooralsnog ‘ja’ gezegd tegen een fusie met Spijkenisse, maar heeft daar wel een fiks aantal voorwaarden aan gekoppeld. In maart wordt de balans opgemaakt. Dan neemt de vijftienkoppige raad een definitief besluit.

Herindelingsvoorstel

Als dan voldoende aan de eisen van de raad tegemoet is gekomen, zullen de volksvertegenwoordigers van Bernisse het definitieve groene licht geven aan samenvoeging met Spijkenisse. In het voorjaar ligt het definitieve herindelingsvoorstel ter besluitvorming op tafel. De nieuwe gemeente ontstaat op 1 januari 2015.


Voorne-Putten

De raad van Bernisse vindt dat de colleges van de twee beoogde fusiepartners een ultieme poging moeten wagen om toch meteen tot één gemeente op Voorne-Putte te komen. Als ook Hellevoetsluis (45.000 inwoners), Brielle (17.000) en Westvoorne (17.000) aanhaken, gaat die ene gemeente met de 12.500 inwoners van Bernisse en de 73.000 van Spijkenisse bijna 165.000 inwoners tellen.

Plannen Plasterk

Ook wordt minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) op korte termijn uitgenodigd. Als de minister plannen heeft om bijvoorbeeld per 2017 te komen tot zo’n grote gemeente op Voorne-Putten, wil Bernisse niet eerst een herindelingstraject met Spijkenisse aangaan. De raad wil dan meteen aan de slag met zo’n omvangrijkere herindeling.

Zorgen over voorzieningen

Grote zorgen leven er ook over het behoud van de voorzieningen in de zes kernen van Bernisse. Over drie maanden moet er een notitie op hoofdlijnen liggen waarin wordt aangegeven hoe de voorzieningen na de herindeling met ‘grote broer’ Spijkenisse zoveel mogelijk in de kernen overeind kunnen blijven.


Grenscorrectie

Over de positie van Oudenhoorn moet eveneens een passage in het definitieve herindelingsvoorstel worden opgenomen. In Oudenhoorn is de oppositie tegen herindeling met Spijkenisse groot. De kern voelt zich meer thuis bij Hellevoetsluis. De nieuwe gemeenteraad moet de mogelijkheid krijgen hieromtrent een voorstel tot grenscorrectie te doen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie