Advertentie

'Omlooptijd volksvertegenwoordigers te kort'

Jan Marijnissen (SP) vindt dat gemeenteraadsleden en ook parlementariërs vaak veel te kort in hun ambt blijven. 'Gemiddeld zo'n vijf jaar. Dat is veel te kort', aldus Marijnissen zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

04 januari 2010
Historisch besef ontwikkelen
Hij stelt dat iemand wel drie of vier termijnen moet doormaken wil hij of zij echt goed weten hoe 'de politieke hazen lopen' en historisch besef ontwikkelen.

Niet te veel ambtenaar
Marijnissen zei, met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen, dat hij iedereen kan aanraden in de lokale politiek te beginnen. Zelf was hij lang gemeenteraadslid in Oss. Hij waarschuwde dat raadsleden niet te veel ambtenaar moeten worden, maar in gesprek moeten blijven met de plaatselijke bevolking. Te veel raadsleden geven zich echter over aan de papierbrij die op ze afkomt, aldus Marijnissen.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ron Broere / consultant (ex-raadslid, ex-wethouder)
En mijnheer Wiebe, nu de SP op verlies staat: zijn er nu bij de raadsverkiezingen zo veel 'nieuwe talenten' van de SP in de raad gekomen?
Wat belooft dat voor de kamerverkiezingen?
Ron Broere / consultant (ex-raadslid, ex-wethouder)
En hoe denkt de heer Marijnissen dan aan de broodnodige vernieuwing toe te komen als alle dino's maar steeds op hun plaats blijven zitten? Hoe blijven talentvolle nieuwkomers gemotiveerd om een politieke functie (misschien ooit) in te gaan nemen als iedereen maar vasthoudt aan zijn plaats?

De maximale termijn voor bestuurlijke politieke functies moet gewoon (wettelijk) naar 8 jaar.
Daniel Hake / Adviseur milieukwaliteit
Het is de enorme brij stukken die raadsleden - die hun functie in de avonduren bekleden - afschrikt of doet besluiten hun raadslidmaatschap voortijdig te beeindigen. Er is gewoon geen tijd voor en/of stukken zijn te ingewikkeld (gemaakt). Raadsstukken zouden veel korter en bondiger moeten worden gemaakt, zodat raadsleden de gelegenheid hebben om niet alleen de beslispunten, maar ook de hoofdlijnen van het verhaal te begrijpen.
Als ambtenaar weet ik hoe moeilijk het is om stukken kort en bondig te schrijven, maar als raadslid zou ik er op staan.
wietse
Misschien zou meneer Broere even in de keuken van de SP moeten kijken. Binnen de SP krijgen jongeren de ruimte om zich te ontwikkelen en vandaar uit vlot naar de politiek door te stromen. Teveel politici gebruiken "het ambt" om persoonlijke ambities te realiseren.
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
Ondersteun raadsleden vanuit de organisatie, qua kennis en kunde. De raad en organisatie hebben we beiden belang bij. Burgemeester, gem.secr. en griffier zijn samen verantwoordelijk voor een goed functionerende raad. Een opleidings- en begeleidingsplan zijn nodig. Elke gemeente; stop met klagen en ga aan de slag. Raadslid zijn is zeker de moeite waard en dat hoeft echt niet meer dan 3 periodes.
Hans Visser / Organisatievitalisator
Het is toch te gek voor woorden dat de besturingvan een steeds sneller ontwikkelende (ook lokale) samenleving een inwerktijd nodig heeft van 12 tot 16 jaar terwijl het gemiddelde raadslid maar ca. 5 jaar in z'n ambt blijft! Dan zou geen enkel bestuur in z'n kracht kunnen komen noch goed kunnen begrijpen wat'ie aan het besturen is. Dan is het hele systeem hopeloos verouderd en zichzelf aan het vastdraaien. Niet het ontwikkelen van historisch besef moet voorop staan maar het benul dat dit zó niet langer meer kan om een samenleving gezond te kunnen maken en houden. Els Boers heeft groot gelijk dat een goed opleidings- en begeleidingsplan een minimale must is.
Advertentie