of 58952 LinkedIn

Zeeuwse voetbalclubs zien geen ondermijning

In Noord-Brabant en Zeeland hebben vijf amateurvoetbalclubs te maken gehad met inmenging van criminelen, bleek uit onderzoek van Bureau Bruinsma en Tilburg University onder twaalf clubs. Maar uit onderzoek van de Provinciale Zeeuwse Courant blijkt dat maar één Zeeuwse club aan het onderzoek heeft meegewerkt. Daar was niets aan de hand.

Vijf amateurvoetbalclubs in Noord-Brabant en Zeeland hebben te maken gehad met pogingen tot inmenging van criminelen. Dat bleek van de week uit onderzoek van Bureau Bruinsma en Tilburg University onder twaalf clubs. Maar uit onderzoek van de Provinciale Zeeuwse Courant blijkt dat maar één Zeeuwse club aan het onderzoek heeft meegewerkt. Daar bleek niets aan de hand. ‘Ik kreeg niet echt het idee dat crimineel geld in het Brabantse en Zeeuwse voetbal wordt rondgepompt.’

Onderzoek naar ondermijning
Na verhalen over en enkele incidenten met foute sponsors en ‘broodspelers zonder belastingmoraal’ besloot de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland opdracht te geven tot een onderzoek naar ondermijning van amateurvoetbalclubs. Uit eerdere onderzoeken was namelijk ook al gebleken hoe kwetsbaar de amateurvoetbalwereld is voor dergelijke incidenten. Amateurclubs zijn immers voor een groot deel afhankelijk van de bijdragen van vrijwilligers, donateurs en sponsors. Hoe verleidelijk is het voor een club in financiële nood om enkele tonnen aan te nemen van een rijke, maar onbekende weldoener? Uit een eerder onderzoek bleek dat in 1 op de 3 gemeenten foute sponsors in het voetbal actief zijn.

Geen behoefte aan onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat vijf clubs te maken hebben gehad met pogingen van (drugs)criminelen om zich in te ‘kopen’ in hun club. Welke clubs dat zijn is niet bekendgemaakt, omdat de clubs onder de voorwaarde van anonimiteit hebben meegedaan aan het onderzoek, maar het zou gaan om de ‘beste’ clubs in de hoogste amateurklassen in Brabant en Zeeland. Er waren zestien clubs voor het onderzoek benaderd, maar vier weigerden mee te doen. Een van die clubs is het Zeeuwse Hoek. De club in de derde divisie had geen behoefte aan een onderzoek. ‘We hebben onze zaakjes op orde, dus waarom zouden we daar tijd insteken? De belastingdienst controleert de boeken regelmatig en daar komen ook nooit gekke dingen uit’, aldus de net afgetreden voorzitter Art van der Staal tegen de PZC.

'Geen onomstotelijk bewijs'
Van der Staal erkent dat hij een beetje dubbel staat tegenover het onderzoek. ‘Ik kreeg niet echt het idee dat onomstotelijk is bewezen dat er crimineel geld in het Brabantse en Zeeuwse voetbal wordt rondgepompt.’ Bij derde divisionist Goes is het onderzoeksbureau wel langs geweest, maar daar was volgens voorzitter Jos Smits niks bijzonders aan de hand. Vlissingen, uitkomend in de hoofdklasse, is naar eigen zeggen niet benaderd. Dit zou betekenen dat de vijf clubs waar wel een poging tot inmenging is gedaan zich allemaal in Noord-Brabant bevinden. Daar zijn de afgelopen jaren dan ook diverse incidenten geweest, zoals een drugsvondst in de kantine van VV Steenbergen.

Interventiekaart
De Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland gaat in ieder geval inzetten op het bouwen van coalities met gemeenten, de KNVB, voetbalclubs en politie om deze criminaliteit aan te pakken en een helpende hand te bieden aan de kwetsbare amateurvoetbalclubs. De taskforce heeft ook een interventiekaart ontwikkeld voor gemeenten, voetbalclubs en andere belanghebbenden. Deze checklist geeft na het invullen een heel goed beeld of er bij de amateurvoetbalclub sprake is van witwassen, criminaliteit, drugshandel en dergelijke.

Voetbal verschonen van criminelen
De Bredase burgemeester Paul Depla, bestuurslid van de Taskforce-RIEC is blij dat de taskforce met de KNVB erkent dat er een risico is dat de criminelen de voetbalsport met geld proberen te paaien en te verleiden. ‘Na erkenning volgt de herkenning hoe die verleiding in de praktijk eruit ziet, zodat we daarna samen kunnen optrekken om het voetbal te verschonen van criminelen. Die samenwerking tussen KNVB, clubs en overheid is echt belangrijk. want alleen zo boeken we succes. We willen toch niet dat criminelen ons mooie voetbal afpakken?’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.