of 63966 LinkedIn

Wethoudersonderzoek 2014: Integriteit valfactor nr. 1

Integriteit is meer dan ooit een reden voor een tussentijds vertrek van de wethouder. Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2014 dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is verricht door De Collegetafel.

Integriteit is meer dan ooit een reden voor een tussentijds vertrek van de wethouder. Eén op de drie wethouders die in 2014 om politieke redenen sneuvelde, moest opstappen vanwege niet-integer optreden of de schijn ervan.

Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2014 dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is verricht door De Collegetafel.

Bij het relatief geringe aantal politieke valpartijen sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 is een nieuwe trend zichtbaar. Wanneer wethouders politiek ten val komen, is integriteit en (schijn van) belangenverstrengeling de belangrijkste valfactor geworden. Na de collegevorming in 2014 is maar liefst een derde deel van de wethouders op integriteit en belangenverstrengeling onderuit gegaan.


Afbeelding
Cartoon Nico Visscher


Dat is drie keer hoger dan de hoogste score in de afgelopen jaren (zie tabel). In de periode 2010-2013 ging hooguit één op de tien wethouders onderuit op integriteit. In de periode 2002- 2010 kostte het minder dan een handvol wethouders jaarlijks de politiek kop. Budgetoverschrijdingen, falend projecttoezicht en verstoorde coalitieverhoudingen waren in die periode de dominante aanleidingen om tientallen wethouders naar huis te sturen. Het jaar 2014 als start van de nieuwe collegeperiode 2014-2018 heeft daarmee gebroken.


Strenge beoordeling
Wethouders die na de collegevorming in 2014 zijn aangetreden, moeten er rekening mee houden dat ze voortaan streng worden beoordeeld op niet integer handelen en mogelijke schijn van belangenverstrengeling.


Percentage van de ten val gekomen wethouders vanwege niet-integer optreden:

2010

10,7 %

2011

4,4 %

2012

7,6 %

2013

7,5 %

2014

33,3 %


Lees het hele verhaal in Binnenlands Bestuur nummer 1.

Klik hier voor de hele lijst van tussentijds politiek ten val gekomen wethouders in 2014

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ad (adviseur) op
Als je al in een boek of in de door de ambtelijke organisatie opgestelde beleidsregels moet lezen wanneer je als bestuurder wel of niet integer handelt is er al fundamenteel iets mis met je. Waar is het morele kompas.
Dat 33% van de wethouders 'onderuit gaat' wegens niet integer handelen vind ik schokkend. Net zo schokkend is dat die vertrokken bestuurders nog een tijd lang uit de gemeentekas worden betaald. Als een werknemer niet integer handelt kan dat leiden tot ontslag wegens dringende reden (in de volksmond: ontslag op staande voet). Met als gevolg: geen vertrekregeling, geen WW maar meteen naar de bijstand (als het gezinsinkomen tenminste niet te hoog is, anders gewoon niks.
Door Han de Haas op
Ik kan elke bestuurder, en dus ook nieuwe dan wel ziitende wethouders de (gratis) publicatie Dienaren van het volk, van Prof. Muel Kaptein aanraden.
In 95 zeer leesbare hoofdstukken vertelt Kaptein over de aspecten omtrent integriteit en geeft handreikingen voor ieder die een functie vervult in de publieke sector. Dus ook voor elke ambtenaar is deze publicatie interessant.
Ga naar: http://www.onderzoeksraadintegriteitoverheid.nl/ …