of 64120 LinkedIn

Wethouder pleit voor lokaal quotum statushouders

© Shutterstock
© Shutterstock
4 reacties

De Rotterdamse integratiewethouder Bert Wijbenga (VVD) wil een lokaal quotum voor het aantal statushouders dat de stad jaarlijks opneemt. Wat hem betreft ligt dat op 640 vluchtelingen, een op de duizend inwoners. Dat zegt Wijbenga, die naar eigen zeggen de eerste wethouder is die een concreet quotum noemt, in een interview in NRC.

Druk op woningen, onderwijs en zorg
‘Als iemand mij zegt: het is asociaal dat jij een grens stelt, dan zeg ik: het is asociaal géén grens te stellen. Want dan zeg je eigenlijk dat het allemaal wel kan en dat het wel goed komt.’ Volgens Wijbenga brengt onbegrensde immigratie risico's met zich mee voor gemeenten en vluchtelingen en legt het druk op sociale woningen, onderwijs en zorg. Gemeenten moeten daarom zelf de regie krijgen over de instroom van vluchtelingen.

Quotum
CDA-minister en vicepremier Hugo de Jonge zei ruim een week geleden dat hij de huidige aantallen immigranten te hoog vindt. Hij stelde dat het kabinet er een maximum aan moet stellen, maar hoeveel wilde hij niet zeggen. Wijbenga vindt dat een volgend kabinet zich moet uitspreken voor een quotum. ‘Het heeft ook een belangrijke impact richting Europa. We zullen als land dan zeggen: beste mensen, u kunt wel denken in Europa dat ú bepaalt, maar we hebben zelf ook een grens van wat maatschappelijk verantwoord is.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door RoodHesje (quota-deskundige) op
Ik pleit voor een maandelijks quotum aan de flauwekul-berichten van Broadcaster. In te stellen per heden met een quotum van een half bericht per week én de huiswerkopdracht dat daarin alleen de VVD, PVV en FvD mogen worden afgezeken.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
WD meld zich kennelijk aan om zelf zorg te dragen voor kost en inwoning van nieuwkomers. Prima!
Door WD op
Ik pleit voor een quotum op VVD'ers en asociale Nederlanders. Die zijn een veel groter gevaar voor onze samenleving.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Hulde voor deze wethouder. Het is inderdaad asociaal om mooi weer naar buiten te spelen over de rug van je eigen inwoners. De zorg staat onder druk, de sociale voorzieningen staan onder druk er is onvoldoende woonruimte in een dicht bevolkt land waar het milieu onder druk staat. Dan moet je ook een keer een grens durven te stellen aan het aantal personen die je op kunt nemen. Of je stuurt ze allemaal door naar het partijkantoor van GroenLinks. Dat kan natuurlijk ook.

Vacatures

Van onze partners