Advertentie

Wethouder Alkmaar stapt op om miljoenentekort

Het tekort kwam pas onlangs boven tafel. Twee ambtenaren zijn al ontslagen en nu stapt ook de verantwoordelijk wethouder op.

07 mei 2015

De Alkmaarse wethouder Peter de Baat (financiën) is woensdagavond opgestapt na een plotseling tekort op de begroting van 2014 van ruim 14,3 miljoen euro. Dat meldt de lokale zender RTV NH.

Eer aan zichzelf
Pas vorige week werd media bekend dat er een tekort was. Meerdere partijen hadden voor woensdagavond een spoeddebat aangevraagd en een motie van wantrouwen lag al klaar, aldus RTV NH. Maar De Baat hield de eer aan zichzelf en kondigde nog voordat het debat begon, zijn aftreden aan als wethouder. De Baat lag al enige tijd hevig onder vuur in de kwestie, die de afgelopen weken al leidde tot het ontslag van twee topambtenaren. Zij zouden De Baat (VVD) als wethouder van financiën onvolledig hebben geïnformeerd. 'Hoewel zonder informatie geen verantwoording mogelijk is, blijf ik politiek verantwoordelijk', aldus De Baat, die 'met pijn in het hart' afscheid nam.


Spuigaten
Hij noemde de kwestie 'geen probleem om de cijfers, maar een probleem ten aanzien van de organisatie'. Buiten het zicht van het college zouden vooral de uitgaven aan externe krachten de spuigaten zijn uitgelopen. De coalitie van de lokale partij OPA, VVD, CDA en D66 loopt geen gevaar. VVD-fractieleider John van der Rhee zei woensdagavond 'het werk van Peter de Baat in de coalitie voort te zetten'. De grootste oppositiepartij, de PvdA, wil dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem / AS
Hoe zat het ook al weer, ging de kost nou voor De Baat uit of...?
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Als het klopt wat de wethouder Financiën zegt moeten de zogenaam 'ondersteunende' ambtenaren op het politieke matje geroepen worden en desnoods een ontslagprocedure tegen die ambtenaren opgestart worden, lijkt mij ?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Óf de gemeenteraad van Alkmaar heeft zitten slapen óf het kwam/komt hen goed uit te net te doen alsof men van niets wist/weet. Het voltallige college was natuurlijk van deze materie ook al veel langer op de hoogte.

Het is namelijk geenszins onwaarschijnlijk dat dit tekort vooral sinds 2008 is opgebouwd en met name ook voortvloeit uit lagere waarderingen van het onroerend goed. Uit politieke overwegingen (het maakte de begrotingen over de latere jaren wat florissanter) is het dossier onder tafel gehouden.

Uiteraard helemaal niet goed te praten. Integendeel, het toont vooral het falende financiële beleid voor een belangrijk onderdeel (grondbeleid) in deze gemeente. Welke gemeenten zullen nog volgen?
Advertentie