Advertentie

Vrouw op gemeentekantoor verdient meer dan man

Vrouwen die bij gemeentekantoren werken verdienen voor het eerst iets meer dan hun mannelijke collega's, blijkt uit de jaarlijkse Personeelsmonitor 2017 van het A+O fonds Gemeenten.

06 augustus 2018
vrouwen.jpg

Vrouwen die bij gemeentekantoren werken verdienen voor het eerst iets meer dan hun mannelijke collega's, blijkt uit de jaarlijkse Personeelsmonitor 2017 van het A+O fonds Gemeenten.

Percentage vrouwelijke leidinggevenden stijgt
Het gemiddelde bruto maandsalaris van vrouwen bedroeg vorig jaar 3679 euro, 26 euro meer dan de 3653 euro die mannelijke gemeenteambtenaren mee naar huis namen. Uit het onderzoek blijkt ook dat het percentage vrouwelijke leidinggevenden bij gemeentehuizen is gestegen, van 37 procent in 2016, naar 40 procent afgelopen jaar. Dit aandeel is al jaren stijgende. In 2013 was nog 31 procent van de leidinggevenden vrouw.


Ziekteverzuim

De 388 gemeenten in Nederland hadden eind vorig jaar totaal 160.810 mensen in dienst, 2,2 procent meer dan het voorgaande jaar. Het ziekteverzuimpercentage bij gemeenten bedroeg afgelopen jaar 5,4 procent. Dat is een lichte daling (0,2 procent) vergeleken met een jaar eerder, maar nog altijd 1,4 procent hoger ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Dat komt vooral door het relatief hoge aantal langdurig zieke zestigplussers bij gemeenten. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T / medewerker
alvast een 'evrouwcipatiebeweging' opstarten?
Paul / projectleider
Tijd om de glazen bodem naar de laagst betaalde gemeentefuncties te doortrappen...
Janssen / Boekhouder
In de publieke sector wordt gebruikt gemaakt de CAR-UWO tabellen. Iedereen, man of vrouw, krijgt een loon naar de schaal/periodiek van die functie.

Daarnaast speelt het aantal werkuren ook een rol. Dit zijn allemaal objectieve waarden.

Dus mannen en vrouwen worden voor dezelfde functie, op dezelfde manier beloond.

Om enigszins goed te kunnen meten, moet je de verstorende factoren eruit halen.

De verschillen zullen uiteindelijk marginaal zijn.

Dit is een tendentieus artikel. Sorry, er is geen paygap te bekennen.

Iedere econoom weet dat een paygap gewoon onzin is.
Post
Het hoge percentage zieke zestigplussers, zal alleen maar stijgen op alle fronten omdat men door moet werken tot 67 jaar. Mensen die de pech hebben alles te gaan mankeren rond hun zestigste jaar, zijn het slachtoffer. De vraag kan worden gesteld of we het paard niet achter de wagen aan het spannen zijn. De 65 jarige pensioengerechtigde leeftijd, blijft een discussiepunt. En wat schieten we er mee op,

helemaal niets.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Dus het valt kennelijk nogal mee met de achterstelling van de vrouw op gemeentehuizen .Er is de afgelopen jaren dan ook hierover enorm veel 'ketelmuziek' geweest in de media. Wellicht moeten we in de toekomst rekening gaan houden met een zekere 'demancipatie' van de man
bert van leuven / Gepensioneerd
Een 'blubber-bericht'. Wat interessant is wanneer vrouwen in dezelfde functie meer (of minder) verdienen. Niet alles op een hoop gooien en dan een gemiddelde berekenen: dat heeft geen waarde
Jan
Dan wordt het nu tijd om wat aan de salarisachterstelling van de mannen te gaan doen!
Advertentie