Advertentie

Vriendschap Nieuwegein met homofoob Pulawy is over

Nieuwegein heeft de vriendschap met Puławy, de Poolse stad waarmee het ooit een warme stedenband onderhield, uitgemaakt. Regenboogstad Nieuwegein is klaar met Puławy vanwege de homovrije zones die de overheid heeft uitgeroepen.

14 juli 2020
Nieuwegein.jpg

Nieuwegein heeft de vriendschap met Pulawy, de Poolse stad waarmee het ooit een warme stedenband onderhield, uitgemaakt. Regenboogstad Nieuwegein is klaar met Pulawy vanwege de homovrije zones die de overheid heeft uitgeroepen. 

Daad bij het woord

Homevrije zones zijn gebieden 'waarin de HLBT-ideologie niet bestaat', volgens de regering. Dat is een frame om het volk zich achter traditionele waarden te laten scharen. 26 van de 27 raadsleden stemden maandagavond voor een motie om de vriendschapsband te verbreken. Dinsdagochtend voegde wethouder Marieke Schouten (GroenLinks) direct de daad bij het woord door een regenboogsticker over een van de toegangsborden naar Nieuwegein te plakken, waarop de vriendschapsband met Pulawy staat aangeduid.

Teleurgesteld

CDA-fractievoorzitter Gerben Horst stemde voor het verbreken van de band. ´Ik ben teleurgesteld en verbaasd, Nieuwegein en Pulawy zijn onderdeel van de Europese unie, een waardengemeenschap waar mensenrechten gelden, ongeacht waar je bent. In veel Poolse steden, waaronder Pulawy, zeggen ze tegen een grote groep mensen: ´je bent niet welkom. Dat betekent gewoon dat ze zeggen dat alleen hetero´s welkom zijn. De rest moeten ze niet.´

Informele vriendschap
De enige tegenstemmer is Peter Snoeren van D66. Ook hij vindt de homovrije zones verwerpelijk. Hij stemde vooral tegen omdat de stedenband in 2015 al vriendschappelijk was beëindigd. Snoeren: ´Omdat we vriendschappelijk uit elkaar zijn gegaan, hoefden destijds de toegangsborden, ook uit kosten overwegingen, niet vervangen te worden.´ Sindsdien was er een informele vriendschap. ´Maar wat is een informele vriendschap? Er zijn na 2015 geen formele of informele contacten geweest, de lokale werkgroepen hadden geen contact meer.´ Snoeren wijst erop dat de sticker die wethouder Marieke Schouten vanmorgen over een toegangsbord plakte, mede een initiatief is van D66.

Basale waarden

Marco Diekstra (VVD) die de motie indiende, vindt het terecht dat de raad deze steunt. Ook volgens hem gaat het om basale waarden. ´Europa heeft daarover ook een groot statement gemaakt.´ De EU verzet zich tegen die zones. Onlangs stuurden hoge EU-officials een brief naar provinciebestuurders in Polen, waarin ze er op wezen dat ze klachten kregen van Poolse burgers die bang zijn voor discriminatie en zelfs mishandelingen. Ook wezen ze er op dat Europees geld discriminatievrij moet worden ingezet. Volgens Diekstra krijgt Pulawy een brief waarin het besluit van de Nieuwegeinse gemeenteraad wordt medegedeeld. Antwoord verwacht hij niet: de burgemeester van Pulawy beantwoordde eerder een brief van burgemeester Frans Backhuijs (VVD) niet waarin Backhuijs om opheldering vroeg over de homovrije zones.

Deur open
Ook verdwijnen de toegangsborden bij Nieuwegein. ´Want dat straalt op iedereen af, als je als Regenboogstad een relatie onderhoudt met een stad die openlijk predikt voor homovrije zones, dat rijmt niet met elkaar.´ Overigens houdt Diekstra de deur open. Als er alsnog een antwoord komt uit Polen, moet je volgens hem wel in gesprek gaan.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Johan Michielsen / Procesmanager
Dat ze het in Polen op dit punt bont maken dat was al bekend, maar 'homo vrije wijken'? Ik krijg nu toch wel erg sterke associaties met een periode die nog maar net geleden landelijk herdacht hebben... Dat dit zomaar kan in een vrij Europa...
Bernard
Aha, in feite was dit alleen een statement omdat de vriendschapsbanden in 2015 al zijn beëindigd. In feite was de stemming niet eens noodzakelijk geweest en had men de stickers ook zo al kunnen plakken...
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Waarom worden er hoe dan ook vriendschapsbanden met steden in Verweggistan onderhouden?
Advertentie