of 59244 LinkedIn

Voorvechter integriteit nu zelf in opspraak

Het GroenLinks-raadslid Kees van Drunen, dat zich in Maasdriel sterk maakte voor een integriteitscode, krijgt nu zelf het verwijt dubieus te hebben gehandeld. Van Drunen heeft voortijdig een geheim rapport gemaild aan burgemeester Ada Boerma (CDA).
4 reacties
Het GroenLinks-raadslid Kees van Drunen, dat zich in Maasdriel sterk maakte voor een integriteitscode, krijgt nu zelf het verwijt dubieus te hebben gehandeld. Van Drunen heeft voortijdig een geheim rapport gemaild aan burgemeester Ada Boerma (CDA).

Geheimhoudingsplicht
Boerma correspondeerde daarna via het zakelijk mailadres van haar man over het concept-rapport met de provincie Gelderland. Dit ondanks een geheimhoudingsplicht waaraan zowel Van Drunen, toen nog fractievoorzitter, als Boerma zich had gecommitteerd. Het Brabants Dagblad zegt over de mailwisseling tussen de twee te beschikken. Boerma zit sinds juli ziek thuis. Haar waarnemer is VVD-er Arno Frankfort. 

Naakte feiten
Van Drunen erkent dat hij Boerma het document stuurde, maar volgens hem betrof het een rapport dat de burgemeester ‘al in een vorige versie kende en dat zij de volgende ochtend zou ontvangen’. Zijn verklaring in een partijnieuwsbrief: ‘In de strijd tegen de intimidaties van Ton Verachtert cs. hebben wij elkaars “hand vastgehouden” om de naakte feiten op tafel te krijgen.’

Geen vriend
Verachtert (van Samen Sterk Maasdriel) is wethouder van Economische Zaken en geen vriend van Boerma. Hij was het middelpunt van het betreffende Berenschot-onderzoek naar integriteit en vermeende belangenverstrengeling met betrekking tot eigen zakelijke belangen. Daar kwam hij niet brandschoon uit, maar dankzij de meerderheid van de zittende coalitie bleef hij aan. Boerma, die opdracht gaf voor het onderzoek, kwam er in het uiteindelijke rapport van Berenschot evenmin goed vanaf.

Lek
Volgens Verachtert is er wel degelijk gecorrespondeerd over een niet-definitieve versie. Die afwijkende versie zou ook zijn doorgegeven aan de pers en daarmee zou het lek boven zijn gekomen. Verachtert zegt niet over de mailwisseling te beschikken, maar beweert dat burgemeester Arno Frankfort er in het college uit citeerde. Uit Frankforts samenvatting bleek volgens Verachtert glashelder dat zowel Van Drunen als Boerma afspraken aan de laars lapte.

Zorgen
Verachtert heeft bij Berenschot ‘zijn zorgen geuit over de zaak.’ Kees van Drunen maakt zich intussen ‘ongerust’ over de bewering dat het Brabant Dagblad over zijn mails kan beschikken: ‘Zitten er mensen in andermans computergegevens te kijken?’ Volgens Verachtert is het minder ingewikkeld: ‘Het kwam het college ter ore dat het rapport van Berenschot voortijdig in “Arnhem” lag. Dat verbaasde ons hogelijk. Vervolgens heeft het college via de provincie achterhaald hoe het rapport daar kwam.’

Straf
Of waarnemend burgemeester Frankfort nog werk gaat maken van de geheimhoudingsschending, is onduidelijk. Hij was niet bereikbaar voor commentaar. Op schending van het ambtsgeheim staat, indien via het strafrecht aangepakt, een straf van maximaal een jaar.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans de Bruijn op
Dat achterhaald is hoe dat rapport in "Arnhem" lag, het zij zo. Wat nog niet verklaard hoe het rapport bij het brabants dagblad terecht gekomen is. dergelijke vertrouwelijke stukken ken ik ook in mijn gemeente en kreeg ik per mai. KREEG, want ik heb op m'n mail een ''filtertje'': Is een bijlage groter dan een tevoren bepaald aantal bits, wordt 'ie gewoon niet bij me bezorgd. Men stuurt het mij dan maar per post!
Door Gijsbert Smit (raadslid) op
De gestolen email van mevrouw Boerma circuleerde door het gemeentehuis- de verklaring van de heer Verachtert is daarmee dubieus. Ik vind het kwalijk dat een mail die in professioneel vertrouwen gedeeld is bij de pers terecht gekomen is. Eigenlijk is het zelfs een beetje ziek om er gebruik van te maken, vooral als dit door collega bestuurders en raadsleden gebeurt. Een vorm van heling. Heel terecht zegt de CvK Cornielje dan ook dat een burgemeester wel vaker spart met hem . Kees heeft informatie verstrekt waarvan al besloten was dat ze de volgende ochtend op de mat zou vallen. Onze visie:
http://eepurl.com/bYRjD
wat anderen schrijven:http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=1511062

Door Maasdrielenaar (politiek volger) op
Ook lekte Kees van Drunen het concept-rapport dat nog de status 'vertrouwelijk' had, richting de pers (Omroep Gelderland). Niet te handhaven deze man die overduidelijk met twee maten meet!
Door nobby (animal cop) op
Dit is altijd een goede strategie. Als je zelf fout zit moet je vooral je opponent zwart maken. Dat leidt enorm de aandacht af van waar het werkelijk om gaat en Jan met de Pet denkt dan vaak dat waar twee kijven twee schuld hebben. Gefeliciteerd honourable mr. Verachtert met dit succes.