Advertentie

Vooral burgemeesters en wethouders slachtoffer geweld

Zes op de tien burgemeesters (61%) en meer dan de helft van de wethouders (53%) zagen zich in 2012 geconfronteerd met verbaal en fysiek geweld en met intimidatie en bedreiging. Dit blijkt uit de Metamonitor Veilige Publieke Taak (VPT) 2013 die maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

17 december 2013

Burgemeesters en wethouders worden steeds vaker slachtoffer van agressie en geweld. Zes op de tien burgemeesters (61%) en meer dan de helft van de wethouders (53%) zagen zich geconfronteerd met onder meer verbaal en fysiek geweld en met  intimidatie en bedreiging.

Flinke stijging

Vooral onder burgemeesters is daarmee sprake van een flinke stijging. In 2010 zag een op de twee burgemeesters (50%) zich geconfronteerd met agressie en geweld. Dit blijkt uit de Metamonitor Veilige Publieke Taak (VPT) 2013 die maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Daaruit wordt tevens duidelijk dat niet alle incidenten worden geregistreerd.

Gemeenteambtenaren de klos

In het openbaar bestuur als geheel zijn de cijfers stabiel, al zijn grote verschillen waarneembaar tussen de bestuurslagen. Zo worden gemeenteambtenaren vaker met agressie en geweld geconfronteerd dan ambtenaren bij rijk en provincies. Vooral medewerkers bij gemeenten en provincies die veel contacten met burgers hebben, hebben te maken met agressie en geweld. Bij ambtenaren van waterschappen is sprake van een toename, maar in mindere mate dan bij hun gemeentelijke collega’s.

Metamonitor

Uit deze metamonitor, een nieuw onderzoeksinstrument dat eerder gebruikte monitorinstrumenten bundelt, blijkt dat meer dan een op de drie werknemers (36%) met een publieke taak in 2012 te maken had met agressie en geweld. Daaronder vallen ook medewerkers in de zorg en het openbaar vervoer. Dit beeld wijkt, in tegenstelling tot het openbaar bestuur, niet significant af van dat van een jaar eerder.

Bedreiging en intimidatie

Onder politieke ambtsdragers (burgemeesters, wethouders en raadsleden) was vorig jaar bijna een op de vier (38%) slachtoffer van agressie en geweld. Vooral verbale agressie is toegenomen en komt het meest voor (van 26% in 2010 naar 36% in 2012) gevolgd door bedreiging en intimidatie (van 13 naar 16%). Fysiek agressie nam de afgelopen twee jaar toe van 3 naar 5%.

Toename meldingen

In 91% van de gemeenten, 87% van de departementen en 75% van de waterschappen bestaan procedures voor het intern melden van agressie en geweld. Voor gemeenteraadsleden zijn er in slechts 18 gemeenten interne meldingsprocedures. Bij vooral gemeenten is het aantal meldingen vorig jaar fors toegenomen: van 1079 (in 2011) naar 1879. 

Topje ijsberg

Niet alle bestuurslagen registreren − alle − meldingen. Dat doet 65% van de gemeenten, 44% van de provincies, 54% van de waterschappen en 82% van de departementen. Bijna een kwart van de gemeenteambtenaren zegt dat het laatste incident waarmee ze te maken kregen, is geregistreerd. Bij de departementen is dat 19%, bij de provincies 11% en bij de waterschappen 20 %. Bij de ambtsdragers worden nog minder incidenten geregistreerd: 13 % in gemeenten, 3 % in provincies en 6 % bij waterschappen.  ‘De meldings- en registratiebereidheid lijkt bij gemeenten toe te nemen, ook al blijft het aantal geregistreerde incidenten het topje van een ijsberg’, stellen de onderzoekers in de Metamonitor.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps
Geweld of initimidatie is niet goed te praten, maar de arrogantie van de macht die de lokale bestuurders uitstralen en hun dedain richting de burger (ik als politicus weet het toch allemaal beter), doen bij mij ook wel eens mijn bloed koken. Enige zelfreflectie is op zijn plaats.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Nederland heeft zich reeds in 2005 massaal gekeerd tegen de aanname van de Europese grondwet. Dit is door onze toenmalige Balkenende-coalitie totaal genegeerd. Nadien heeft het Europa-avontuur onze bevolking alleen maar ellende, armoede en werkloosheid gebracht waardoor de woede van de burgers, zich met name lokaal, tegen de bestuurders heeft gericht. Dat er steeds meer meldingen van geweld tegen bestuurders komen verbaast me dan ook niets !
Sjoerd Visser
Het financiële geweld en het stelselmatig tot op het asociale af voortdurend benadelen van teveel mensen in deze maatschappij roept ook geweld en asociale handelingen op. De overheid krijgt wat ze uitdeelt. Vooral het negeren van dat EU-referendum was de druppel die de eerder genomde normen en waarden nog steeds doen vervagen. Vooral in de politiek zie je hoe men met grote groepen mensen omgaat, hoe men over die mensen denkt, en de asociale beleidsveranderingen tegen de meeste mensen doet uiteindelijk de rest. Je krijgt wat je zaait...overheid!!! Helaas schijnt de grote eigenwijsheid en de stijfkoppigheid nog lang niet verdwenen bij teveel politici.
Ernst / ambtenaar
Het stelselmatig tot op het asociale af voortdurend de schuld van dingen buiten jezelf leggen roept bij mij als ambtenaar wel eens geweld en asociale handelingen op. De burger krijgt wat het uitdeelt. Vooral het negeren van de vele goede bedoelingen, betrokkenheid van overheidsdienaren en respect voor de keuze isvoor de maatschappij te willen betekenen blijft volledig buiten beeld. Hoe die burger over de ambtenaar denkt is nergens op gestoeld. Demagogie doet de rest. Je krijgt wat je zaait burger!!! Helaas schijnt de eigenwijsheid en stijfkoppigheid nog lang niet verdwenen bij teveel burgers.
O. ten Hove
Burgemeesters en wethouders worden steeds vaker slachtoffer van agressie en geweld. Zes op de tien burgemeesters (61%) en meer dan de helft van de wethouders (53%) zagen zich geconfronteerd met onder meer verbaal en fysiek geweld en met intimidatie en bedreiging.



Men oogst wat men zaait. Ik was ooit medewerker sociale dienst en wij moesten de klanten kort houden. Dit is een vorm van agressie naar de klant. Onbeschoftheid in het beleid van de wethouders is een vorm van agressie naar de burger... O wat zij wij als burgemeester en wethouders zielig. Denk alleen maar aan de burgemeester van Utrecht, een rechter nb die censuur pleegde. En als daar wat over wordt gezegd is dat agressie. Onzin...
K. de Beer / organisatie adviseur
De stijging ken volgens mij twee oorzaken. De eerste is dat de "burger" soms een klootzak is die ambulancepersoneel slaat, voetzoekers naar brandweerlui gooit, wil knokken met de politie en alle anderen met een uniform aan. En vaak daarmee wegkomt of beperkte straf krijgt die ook nog voor de heldenstatus in eigen kring zorgt. Lang uit de maatschappij nemen en nuttig werk laten doen, lijkt me. De andere oorzaak is dat er een nieuw type bestuurder is ontstaan. Zonder kennis van zaken maar wel met een grote bek om het bedje eens flink op te schudden. En daarmee veel burgers , bedrijven, instellingen en ambtenaren, schofferen, benadelen en in de hoek zetten. De een kan er beter mee om gaan dan de ander maar dat iemand de dader dan eens flink de waarheid zegt, kan ik wel begrijpen.
Henri Okken / Hoogeveense burger.
Geweld, bedreigingen het speelt al jaren! Het word nu pas echt zichtbaar wat er daadwerkelijk aan de hand is. De mentaliteit, intrigiteit dat zijn de uitspraken waar het op vele fronten misloopt. Wethouders die er op z'n zachts gezegd een puinhoop van maken. De burgemeester die in de kast kruipt . Er word te veel geknoeid, waardoor de problemen zich blijven opstapelen. Vriendjespolitiek, corruptie, omkoping . We kunnen het zo gek niet bedenken, of we hebben er mee te maken . We weten allemaal hoe het moet, maar wie neemt het voortouw De politiek faalt, en wil niet haar gezicht verliezen . Dit toont wel aan dat het goed mis is . De bevolking komt langzamerhand steeds meer in opstand . De mens leeft niet maar word geleefd , het word u allen opgedragen ! Het word tijd voor een ander belijd. De keiharde kern aan pakken ! Foute bestuurders moeten het veld ruimen,en rad draaiers achter de tralies! De mentaliteit van onze overheid . Deze is uitermate triest te noemen . Overheid u lokt de oorlog uit ! Het volk voelt zich onderdrukt, minacht en niet begrepen! De macht positie en arrogantie, zal slachtoffers eisen. Blijf eerlijk oprecht en geef toe, doe het samen! Vriendelijke groet, klokkenluider misbruik, corruptie Alescon Hoogeveen Drenthe. H. Okken.
Advertentie