of 63082 LinkedIn

VNG: doorgaan of schrappen verkiezingen niet aan ons

Bij gemeenten is geen ‘point van no return’ bereikt bij gemeenten rondom de voorbereiding voor de verkiezingen. ‘Het is ook niet aan ons om een besluit te nemen of de verkiezingen al dan niet doorgaan, maar aan het kabinet.’ Dat stelt de VNG.

Er is geen sprake dat het ‘point van no return’ is bereikt bij gemeenten rondom de voorbereiding voor de verkiezingen. ‘Het is ook niet aan ons om een besluit te nemen of de verkiezingen al dan niet doorgaan, maar aan het kabinet.’

Veilig

Dat stelt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). ‘Wij voeren uit wat de regering in deze van ons vraagt. We hebben afspraken gemaakt met het ministerie van Binnenlandse Zaken om de verkiezingen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Gemeenten zijn hard bezig met de voorbereidingen ervan.’ De VNG reageert daarmee op de berichtgeving van BNR dat uitstellen van de verkiezingen voor de VNG geen optie is, omdat er al te veel in gang is gezet.

 

Geen extra maatregelen

Als er geen extra maatregelen vanuit ‘Den Haag’ komen, kunnen gemeenten met de gemaakte afspraken uit de voeten, stelt de VNG-woordvoerder desgevraagd aan Binnenlands Bestuur. ‘Anders is het als er opeens extra maatregelen worden genomen. Dan rijst de vraag of het organiseren van de verkiezingen nog wel uitvoerbaar is.’ ‘Vol goede moed gaan we door met de voorbereidingen’, stelt ook een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken (NVVB). ‘Zoals het er nu naar uitziet, kunnen de verkiezingen doorgaan. Je weet echter niet hoe de coronavarianten zich gaan ontwikkelen. Dat is op dit moment koffiedik kijken.’

 

Niet haalbaar

De VNG heeft eerder, samen met de NVVB en het Nederlands Genootschap van Burgemeester (NGB), een brief aan de Kamer geschreven met de dringende oproep geen extra maatregelen rondom de verkiezingen op te leggen. Briefstemmen voor meer doelgroepen dan alleen 70-plussers is bijvoorbeeld niet haal- en werkbaar. Ook moet het wettelijk minimumaantal stemlokalen dat gemeenten op 15 en 16 maart moeten openstellen, niet worden opgeschroefd. Dat varieert van een tot twintig stemlokalen en hangt samen met het aantal kiesgerechtigden in een gemeente.

 

Vinger aan de pols

Een aantal burgemeesters heeft de afgelopen dagen gepleit voor uitstel van de verkiezingen, zoals burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken acht de kans zeer klein dat de verkiezingen worden uitgesteld, zo heeft ze het ANP vrijdag laten weten. Volgens haar worden de verkiezingen veilig genoeg georganiseerd. Ze houdt wel de vinger aan de pols, zo liet eerder een woordvoerder van de minister aan Binnenlands Bestuur weten. Voor het verkiezingsreces van de Kamer, medio volgende maand, informeert Ollongren de Kamer over de laatste ontwikkelingen rondom het verspreiding van de diverse virusvarianten en de stand van zaken wat betreft de gemeentelijke voorbereidingen.

 

Tekort aan stembureauleden

Lang nog niet alle gemeenten hebben voldoende stembureauleden. Uit een overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat 179 gemeenten inmiddels wel voldoende stembureauleden hebben (stand 11 januari); 173 dus nog niet. Er zijn 80.000 stembureauleden nodig. Dit is meer dan normaal. Niet alleen omdat er nu meer stembureauleden per stemlokaal aanwezig moeten, in verband met coronamaatregelen, maar ook vanwege de mogelijkheid tot vervroegd stemmen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ludwig van Dijk (Teammanager) op
Voorbereidingen en instructies zijn in volle gang, er is alle aandacht voor veiligheid stemmers en de verbazing over sommige zaken zetten we opzij. Wat wel de teneur is: hoe veilig is het voor de stembureauleden, nu we zien welke minder begaafde bevolkingsgroepen terreur uitoefenen op overheidsinstellingen?
Door Spijker (n.v.t.) op
Jos Hessels (Echt Susteren) is niet zo van de samenwerking en kan beter een eigen VNG-tje beginnen.
Door Paulus op
Haha .......Jos Hessels uit Echt-Susteren adviseert om de verkiezingen uit te stellen!

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners