of 60195 LinkedIn

Veroordeelden oppakken bij aanvraag paspoort

Burgemeester Femke Halsema heeft de gemeenteraad hierover geïnformeerd. De gemeente werkt voor deze pilot samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie, het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) en de politie. Met deze aanpak willen de betrokken partijen veroordeelden aanhouden die zich onttrekken aan de uitvoering van een vrijheidsstraf, afname van wangslijm of betaling van een boete.
Reageer

Veroordeelden die zich onttrekken aan hun straf kunnen binnenkort in Amsterdam worden aangehouden als ze bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs aanvragen. De gemeente doet een proef die moet voorkomen dat criminelen die onvindbaar zijn voor politie en justitie wel gebruikmaken van diensten van de overheid.

Pilot
Burgemeester Femke Halsema heeft de gemeenteraad hierover geïnformeerd. De gemeente werkt voor deze pilot samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie, het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) en de politie.

Aanhouding
Met deze aanpak willen de betrokken partijen veroordeelden aanhouden die zich onttrekken aan de uitvoering van een vrijheidsstraf, afname van wangslijm of betaling van een boete. Volgens Halsema merkt de baliemedewerker er niets van als degene die bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs aanvraagt een veroordeelde is. De aanhouding gebeurt vervolgens in de buurt van het stadsloket. Als de pilot een succes is, wordt gekeken of deze aanpak ook landelijk en bij andere dienstverleners mogelijk is.

60.000 veroordeelden
Bij het CJIB staan zo'n 60.000 personen geregistreerd die door de rechter onherroepelijk zijn veroordeeld en zich hieraan onttrekken. Ondanks aanmaningen en opsporingspogingen houden ze zich schuil voor politie en justitie en lijken ze de dans te ontspringen. Tegelijkertijd nemen ze wel diensten af van de overheid, wat volgens Halsema een ‘onwenselijke situatie is, die afbreuk doet aan het vertrouwen van de samenleving in de overheid, de rechtsstaat en de rechterlijke macht’.

Buitenland
Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat dinsdag weten dat het aantal voortvluchtige veroordeelden dat nog een celstraf moet uitzitten voor het eerst in jaren iets is gedaald. Begin 2018 ging het om ongeveer 11.000 personen. Op 1 oktober waren dat zo'n tweehonderd minder. Het overgrote deel van de veroordeelden, zo'n 90 procent, zit in het buitenland, aldus het ministerie. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.