of 59761 LinkedIn

'Verkiezingsproces niet meer normaal uitvoerbaar'

In geen decennia duurde het tellen van de stemmen na de verkiezingen zo lang. De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) is er klaar mee. ‘Het gehele verkiezingsproces is in de huidige omstandigheden niet meer normaal uitvoerbaar’.

In geen decennia duurde het tellen van de stemmen na de verkiezingen zo lang. De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) is er klaar mee. ‘Het gehele verkiezingsproces is in de huidige omstandigheden niet meer normaal uitvoerbaar’. 

Onhandelbaar
De stembiljetten zijn onhandelbaar, de middelen niet afdoende en de inzet van digitale hulpmiddelen schiet ernstig te kort. Dat stelt de NVVB. De vereniging vindt dat het tijd is om de verkiezingen weer volledig te digitaliseren.

Uitvoerbaar
In haar meerjarenagenda stelt de NVVB dat dat niet alleen geldt voor het uitbrengen van de stemmen. ‘Ook de hele voorbereiding en afhandeling achteraf moet digitaal kunnen. Het huidige politiek klimaat lijkt hier echter nog niet rijp voor. We blijven dit echter op de agenda plaatsen. Tegelijkertijd willen we ons hard maken voor goed uitvoerbare verkiezingen op zeer korte termijn.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Paul Vreeke (Gepensioneerd hoofd burgerzaken Gouda.) op
Bij de ingebruikname van de stemcomputers is in veel gevallen het aantal stembureaus gehalveerd en zijn de openstellingstijden verruimd tot 21.00 uur. Dat kon, omdat het allemaal veel sneller ging.
Na het opnieuw invoeren van ‘het stemmen op papier’ zijn de openingstijden en het aantal kiezers per stembureau niet in oude glorie hersteld. Dan kun je wachten op de 'problemen' die zich afgelopen verkiezing hebben voorgedaan.
Oplossing: Het aantal stembureaus verhogen met ieder circa 1.000 tot max 1.200 kiezers en de sluitingstijd weer terugbrengen naar 19.00 uur. De processen-verbaal weer voorzien van een dubbele telstrook (geperforeerd). En de collega’s van de afdelingen financiën vragen de totaaltelling te verzorgen. Uitslag is om 23.00 uur bekend, inclusief de voorkeurstemmen en zetelverdeling.
Door ReindeR Rustema (teller bij stembureau 404 in Amsterdam) op
Het lijkt me dat de ambtenaren van Burgerzaken de belangrijkste optie vergeten. Meer burgers inzetten! Vele handen maken licht werk. Hier bij mij in het dorp zijn er teveel burgers die willen vrijwilligeren op het stembureau. Ik 'mag' niet altijd als ik me meld.

Maar in andere gemeenten zijn er te weinig burgers en worden er ambtenaren van Burgerzaken ingezet. Die dan tegen hun zin een hele lange werkdag maken. Kennelijk vinden niet alle leden van deze beroepsvereniging dat een leuke dag. Of in ieder geval weten de klagende leden de vereniging te mobiliseren daarvoor. Want er zijn ook ambtenaren van Burgerzaken die een verkiezing als een hoogtepunt zien. Maar die hebben het kennelijk ook te druk met hun werk om via een beroepsvereniging hun 'belangen' te verdedigen...

Door stembureaulid (-) op
De NVVB heeft volkomen gelijk. Wie daar aan twijfelt zou de eerstvolgende keer eens moeten gaan kijken wat er na 21.00 uur in een stembureau en gemeentehuis gebeurt.
De idiotie is begonnen toen de stemmachines werden afgeschaft. Niet omdat het stemmen beïnvloed kon worden. Maar omdat er enkele techno-freaks zijn die zouden kunnen afluisteren wat er gestemd is. Lekker belangrijk: een paar uur later weet iedereen wat er gestemd is. Dus snel terug die stemmachines!
Door Hannes Haganum (overheidsdienaar) op
Als de overheid zelf van haar geautomatiseerde systemen een puinhoop maakt, dan is dit het gevolg. Vanzelfsprekend moet het anders, maar alles digitaal is beslist niet de oplossing. Doordat overheid, banken en veel bedrijven en instanties bijna al hun administratief werk naar de klant toe hebben verlegd, hebben we aanzienlijk minder vrije tijd en is het persoonlijk contact totaal verdwenen. Stemmen en democratie zullen altijd gebaseerd moeten zijn op een vorm van samen komen en elkaar ontmoeten. Cybercrime en digitale spionage hebben een enorme vlucht genomen en het bestrijden van die vormen van criminaliteit en spionage gaat ons in de toekomst enorm veel geld kosten. Helaas zal de belastingbetaler
daarvoor wel de rekening mogen betalen. Tot nu toe lijken kennis en kunde grotendeels te ontbreken.
Door H. Wiersma (gepens.) op
De NVVB heeft volkomen gelijk. Het gehele verkiezingsproces moet op de schop. In de komende kabinetsperiode moet dat maar eens worden opgelost (van het huidige blunder Kabinet met Plasterk op BiZa was dit niet te verwachten. Die is nog steeds fan van de trekschuit ).
Aandachtspunten zijn o.a.:
1. digitaal stemmen.
2. stemmen buiten je woongemeente.
3. stemmen in het buitenland.
Door doeterniettoe (-) op
@Eric:
Het klopt dat de NVVB een eigen agenda heeft. Van hun website:"De NVVB wil scherp inzetten op vernieuwing in het gehele verkiezingsproces. De techniek is er, de gemeenten willen het en de maatschappij vraagt erom.".
https://nvvb.nl/nl/themas/verkiezingen/

Hun stelling dat het onuitvoerbaar is slaat nergens op: het is op wat incidenten na goed gegaan. Als je stelt dat de kosten hoger zijn, bijvoorbeeld vanwege de ruimere openingstijden, dan dient dáár de discussie over te gaan. Maar blijkbaar is hun eigen agenda belangrijker dan het democratische proces.
Door Gepensioneerd (Gepensioneerde) op
De overheid, banken, verzekeringsmaatschappijen e.d. dwingen je om alles digitaal te doen. Het blijkt dat het kennelijk toch niet veilig is en daarom alles met het handje moet gebeuren. Ik snap niet dat men de burger zo op de huid zit, want willens en wetens worden de burgers blootgesteld aan allerlei misdadige elementen. Als het wel zo veilig zou zijn, hoefden we ook niet te stemmen met potlood. Het wordt toch eens hard tijd, dat men bij het digitaal afhandelen van de verplichtingen, de boel veilig is.
Ook snap ik dat het langzamerhand voor de gemeenten een moeilijke zaak is geworden.
Door p op
@Kees
Helemaal eens. Het doel is een geloofwaardige en betrouwbare verkiezingsuitslag. Beetje burgergerichter denken mensen...je zit niet op het gemeentehuis om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken

Overigens, volgens mij duurde het formeel vaststellen van de uitslag nog steeds langer dan het tellen zelf...
Door Ab Soluut op
Waarom moet de uitslag perse op verkiezingsdag bekend zijn? Als het de volgende dag wordt is er toch geen probleem en ook geen gestress.