of 59250 LinkedIn

Verkiezingen 2014: Selfie, sluier en stemmenswitch

De selfie rukt op in het stemlokaal, een man in Amsterdam-West probeert met sluier te stemmen, een wethouder van de VVD stemt op het CDA, een man overlijdt in het stemlokaal.
3 reacties

De stemfie verovert het stemlokaal, een man probeert gesluierd te stemmen, een VVD-wethouder besluit zijn stem aan het CDA te schenken. Enkele bijzondere gebeurtenissen in het stemlokaal tijdens deze verkiezingen. 

Hot item
De 'stemfie', een foto van jezelf in het stemhokje met het rode potlood in de aanslag of terwijl je je stembiljet in de stembus stopt, lijkt een hot item tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen. Op Twitter, Facebook en Instagram stonden in de loop van woensdagochtend al legio foto's van mensen die zichzelf tijdens het stemmen hebben gefotografeerd en dat vervolgens hebben gedeeld via sociale media.
 

Niet verboden
Foto's maken in het stemhokje en het gebruik van sociale media is toegestaan, zolang je het stemgeheim van anderen niet schendt en je 'het verloop van de stemming niet hindert'. Dat staat in de circulaire die minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken in januari al naar alle gemeenten heeft gestuurd. Woensdag twitterde hij er achteraan: ‘Ik roep niet op om een stemfie te maken, maar het mag wel. Wel natuurlijk een oproep aan iedereen om te gaan stemmen!’
 

Ingevuld stembiljet
Ook politici waagden zich aan de stemfie. Zo twitterde D66-leider Alexander Pechtold een foto van zichzelf in het stemhokje in Wageningen, met daarop duidelijk zichtbaar dat hij had gestemd op de nummer 2 van de lokale D66-lijst, Paul Toxopeus. De Amsterdamse PvdA-wethouder Pieter Hilhorst, wiens partij in de hoofdstad mogelijk door D66 van de troon wordt gestoten, twitterde alleen een foto van zijn ingevulde stembiljet.

Bedekt met sluier
In Amsterdam-West heeft een man met een nikab - een sluier die het grootste deel van het gezicht bedekt - woensdag als vrouw zijn stem proberen uit te brengen. Hij toonde de stempas en het paspoort van een jonge vrouw, bevestigde een woordvoerster van de gemeente een bericht in Het Parool.

Aparte ruimte
Een medewerker van het stembureau op basisschool De Boomgaard in de wijk Bos en Lommer keek naar de ogen en de wenkbrauwen en vertrouwde het niet. Volgens de regels moest hij in een aparte ruimte zijn gezicht laten zien. Daarop nam de man de benen. De gemeente weet niet wie de man is. De politie is niet ingeschakeld.
 

VVD-wethouder stemt CDA
In de gemeente Oldenzaal heeft VVD-wethouder Yuri Liebrand op het CDA gestemd.  Liebrand gaf zijn stem aan zijn collega-wethouder Frits Rorink, omdat hij hem een goede bestuurder vindt. Liebrand, die niet meer terugkeert in de politiek, liet in de regionale krant Tubantia weten dat hij zich in grote delen van het plaatselijke VVD-verkiezingsprogramma niet kan vinden.  De VVD'er was 16 jaar actief voor zijn partij, waarvan 12 jaar als raadslid en bestuurder in Oldenzaal. De wethouder kondigde vorig jaar al aan dat hij meer tijd wil vrijmaken voor zijn gezin en daarom stopt met de politiek.

Overleden in stembureau
In een stembureau in Oosterhout werd woensdagmiddag een bejaarde man onwel in het stemhokje tijdens het invullen van twee stemformulieren. Reanimatie mocht niet meer baten. De stemmen zijn ongeldig verklaard omdat ze niet in de stembus zijn beland, legde de woordvoerder uit. Het stembureau in wijkcentrum De Pannehoef ging dicht toen de man onwel werd. Kiezers worden naar stembureaus in de buurt gestuurd.

Opstootje in Schilderswijk

Bij een stembureau in de Schilderswijk in Den Haag is woensdag een opstootje geweest. Dat gebeurde nadat een vrouw had ontdekt dat ze, vermoedelijk uit onwetendheid, niet één maar alle vakjes van een partij had ingevuld met het stempotlood. Haar stembiljet zat echter al in de stembus, dus ze kon niet opnieuw stemmen. ,,We kunnen haar biljet niet uit de bus gaan halen. Daar reageerde ze erg emotioneel op. Agenten hebben de boel gesust'', zei stembureauvoorzitter Joris van Soest.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Dit is wel het bewijs voor mijn stelling dat Pechtold een grote ijdeltuit is.
Door Fred op
Gesluierde man was groen-links stemmer.
Door Fritz op
Wat een ontzettend kinderachtig gedoe om een foto van jezelf te maken in een stemhokje. Is dat nu het niveau van onze volksvertegenwoordigers?