of 59250 LinkedIn

Vergunning fatale monstertruckshow was onterecht

De gemeente Haaksbergen heeft onterecht de vergunning verleend voor de show met de monstertruck, die vorig jaar september fataal afliep. Dat heeft de rechter in Almelo woensdag bepaald.
2 reacties

De gemeente Haaksbergen heeft onterecht de vergunning verleend voor de show met de monstertruck, die vorig jaar september fataal afliep. Dat heeft de rechter in Almelo woensdag bepaald.

Inschatting risico's
Volgens de rechtbank is er door de gemeente Haaksbergen helemaal geen inschatting van de risico's gemaakt voor de stunt met de monstertruck. Het was vooraf zelfs niet duidelijk wat er tijdens de stunt zou gebeuren. Het was bij de aanvraag niet toegelicht en er was ook geen navraag naar gedaan. De inmiddels afgetreden burgemeester Hans Gerritsen heeft zich volgens de rechters geen oordeel gevormd over de vraag welke opstelling van het publiek verantwoord was. Dit had met het oog op de veiligheid van toeschouwers wel gemoeten, concludeert de rechtbank.

Te laat niet niet aanvaardbaar 

De rechters oordelen ook hard over de nasleep: in de latere bezwaarprocedure is de vergunning onterecht gehandhaafd. Dat gebeurde omdat deze volgens de burgemeester, ook achteraf gezien, onder dezelfde voorwaarden zou zijn verleend. De risico-inschatting achteraf, in de bezwaarprocedure, waarbij het ongeluk met de monstertruck buiten beschouwing is gebleven, noemen de rechters 'te laat en niet aanvaardbaar'.


Star en formeel
Er vielen drie doden en tientallen gewonden toen het gevaarte op 28 september vorig jaar het publiek inreed. De gemeente Haaksbergen zag in de show geen risico’s die extra veiligheidsmaatregelen nodig maakten, bleek tijdens de behandeling van deze zaak over de vergunning. 
Ex-burgemeester Gerritsen moest in mei aftreden omdat hij zich volgens de gemeenteraad in de afwikkeling van de gevolgen van het drama te star en te formeel opstelde. Er was al direct veel kritiek op de verleende evenementenvergunning, maar Gerritsen hield vol dat hij die vergunning weer zou afgeven.

Chauffeur vervolgd
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) kraakte eerder ook al de vergunningverlening door de gemeente Haaksbergen, die te weinig oog had gehad voor de veiligheid. De gemeente is niet de enige die verantwoording moet afleggen. Het Openbaar Ministerie vervolgt de chauffeur van de monstertruck en de stichting die het evenement heeft georganiseerd. (ANP)


Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Annemarie (ambtenaar) op
Als ambtenaar krijg je aanvragen van allerlei soorten evenementen. Je moet dus ook overal verstand van hebben. Dat is best lastig. Ik ben blij dat dit werk niet in mijn werkpakket zit!
Door mart (ambtenaar) op
Ik snap dat er gecontroleerd moet worden, maar er moet veel te veel gecontroleerd worden. Daardoor wordt er m.i. slecht gecontroleeerd.
Daarnaast: We zijn bezig met het verminderen van de regeldruk, dat zal dus niet lukken als we (achteraf, als het mis gaat) gaan zwarte pieten