of 59318 LinkedIn

Verbod demonstratie Pegida in Eindhoven

Burgemeester John Jorritsma heeft een demonstratie van Pegida komende donderdag in Eindhoven verboden. De extreem-rechtse groepering had een vergunning gevraagd om donderdagavond met onder meer vlaggen en 'Mohammed-cartoons' te demonstreren 'tegen islamisering en geweld door moslims'. Maar Jorritsma verbiedt de demonstratie uit vrees voor ernstige wanordelijkheden.
7 reacties

Burgemeester John Jorritsma heeft een demonstratie van Pegida komende donderdag in Eindhoven verboden. De extreem-rechtse groepering had een vergunning gevraagd om donderdagavond met onder meer vlaggen en 'Mohammed-cartoons' te demonstreren 'tegen islamisering en geweld door moslims'. Maar Jorritsma verbiedt de demonstratie uit vrees voor ernstige wanordelijkheden. Pegida heeft een nieuwe vergunning aangevraagd, voor een demonstratie op zaterdag.

Onbegrip en weerstand

'Ook het feit dat Pegida de demonstratie laat plaatsvinden gedurende het Suikerfeest, leidt tot veel onbegrip en weerstand binnen de moslim-geloofsgemeenschap', aldus de burgemeester. 'De politie heeft sterke aanwijzingen dat naast de tegendemonstraties een tegenbeweging op gang wordt gebracht waarbij geweld en agressie niet worden geschuwd.'

 

Geen vergunning

Pegida had eigenlijk afgelopen zondag willen demonstreren, maar kreeg geen vergunning omdat volgens Jorritsma de aanvraag te laat binnenkwam. De zondag daarvoor, op 26 mei, leidde een demonstratie van zo'n twintig aanhangers van Pegida 'tegen de islamisering' tot rellen vlakbij de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven. Daarbij richtte een groep van zo'n driehonderd Turkse mensen zich tegen de twintig demonstranten van Pegida en tegen de politie.

 

Verdenking van openlijke geweldpleging

De boze menigte gooide met stenen, de mobiele eenheid voerde charges uit. De rellen op 26 mei leidden tot vernielingen aan onder meer auto's in de buurt van de moskee. De politie pakte toen tien tegendemonstranten op, zeven van hen op verdenking van openlijke geweldpleging. Vier politiemensen raakten licht gewond bij de ongeregeldheden. Pegida moest uiteindelijk de demonstratie op last van de politie afbreken, maar liet weten het daar niet bij te laten zitten.

 

Nieuwe aanvraag

Pegida heeft inmiddels opnieuw een vergunning aangevraagd voor een demonstratie in Eindhoven. Dat heeft de gemeente Eindhoven bevestigd. De demonstratie moet aanstaande zaterdag plaatsvinden.

(ANP/redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
@Floor, Ben, jullie doen of dit soort tegendemonstraties uniek zijn voor een bepaald soort mensen.

Ik zou zeggen kijk eens naar de anti zwarte piet demonstraties...

Of extreem rechts of...

Met dierenrechtenactivisten pas ging ook net goed (behalve dan voor de varkens)
Door Floor de Wit op
De burgemeester van Eindhoven laat islamieten dus bepalen wie er in dit land mogen demonstranten en wie niet! Zo ver is het al gekomen. En geen CdK of Minister van BZK die ingrijpt.
Door Ben (jurist) op
Het is heel simpel; iedereen heeft recht om te demonstreren, dat is in de wet vastgelegd. Wat Jeroen aangeeft qua 'provoceren' is het zo dat sommige Turken het ook 'provocerend' vinden als Armeniërs demonstreren voor erkenning van de Turkse staat van de Armeense genocide. Wat of waar men voor of tegen wil demonstreren is dus van geen enkel belang. Als Hell's angels willen demonstreren tegen het verbod van hun club en er is geen vrees voor een grootschalige ordeverstoring; prima pak de spanborden maar.
Door p op
@Jeroen

Kan ook nog wel wat andere thema's benoemen waar hele volksstammen tegen te hoop lopen. iets met een 'kinderfeest'
Door Jeroen op
Het blijft natuurlijk een hels dilemma, van de ene kant heeft iedereen het recht om te demonstreren van de andere kant kun je eigenlijk géén aanspraak maken op dat recht als je iets organiseert onder het mom van een demonstratie met de enige bedoeling om te provoceren. Maar als je dan vervolgens de reacties ziet van de allochtonen tegen demonstranten dan gaat er wel een enorme agressie uit van deze groep waaruit blijkt dat ze zelfs van de derde/vierde generatie nog steeds niets van onze westerse democratie hebben begrepen.
Door p op
Juist een demonstratie is bedoeld om geordend en openbaar je mening te uiten en tegen heilige huisjes te schoppen.

En een stuk of 25 demonstranten accommoderen zou een beetje stad toch moeten kunnen
Door John (behoeder democratische rechtstaat) op
Het is terecht dat Pegida geen vergunning voor een demonstratie van de burgemeester van Eindhoven krijgt. Lieden die louter op het schoppen van rotzooi uit zijn en geen enkel respect voor grondrechten tonen - en kiezen voor het tegendeel - hebben geen recht op een demonstratievergunning.