of 64740 LinkedIn

Veel twijfelaars in het stemhokje

Ruim de helft van de kiezers heeft nog idee op welke partij hij op 21 maart gaat stemmen of twijfelt nog. Vier op de tien kiezers hebben al wel een keuze gemaakt. Dat blijkt uit een peiling van Citisens.

Ruim de helft van de kiezers weet nog niet op welke partij hij op 21 maart gaat stemmen of twijfelt nog. Vier op de tien kiezers hebben al wel een keuze gemaakt. Dat blijkt uit een peiling van Citisens, in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Tegenprestatie

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (62 procent) vindt het terecht dat mensen met een bijstandsuitkering een tegenprestatie moeten leveren. Een op de vijf Nederlanders is het daar niet mee eens en 15 procent staat er neutraal tegenover, zo blijkt verder uit de peiling. Op 21 maart is het al dan niet verplichten tot een tegenprestatie een belangrijk verkiezingsthema.


Referendum

Terwijl landelijk het referendum wordt afgeschaft, vindt zes op de tien kiezers dat gemeenten bij belangrijke besluiten een referendum moeten organiseren. Van een derde van de kiezers hoeft dat niet, terwijl een op de tien kiezers er neutraal tegenover staat.

 

Cameratoezicht

46 procent van de kiezers is voorstander van het uitbreiden van cameratoezicht in hun gemeente. Kiezers uit stedelijke gemeenten zijn daar met 48 procent iets vaker voor dan Nederlanders die in rurale gebieden wonen (41 procent). Een op de vijf Nederlanders heeft er geen uitgesproken mening over.

 

Windmolens

Nederlanders zijn verdeeld over de bouw van meer windmolens in hun eigen gemeente, maar de balans slaat uit naar een ‘ja’. 54 procent wil meer windmolens, 30 procent is tegen en 17 procent maakt het niet veel uit. Positiever zijn Nederlanders over gemeentelijke subsidies bij de verduurzaming van woningen. Zeven op de tien kiezers zijn daar voorstander van, slechtst 14 procent is tegen.

 

Aan de peiling die Citisens van 23 tot 26 februari uitvoerde, hebben 8.900 mensen meegedaan.

 

Afbeelding

 

 Lees meer over de verkiezingen in Binnenlands bestuur nr. 5 van deze week (inlog).  

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Daan op
Hmm, als ik zo lees wat de meeste Nederlanders vinden, ben ik toch maar niet voor een referendum...
Door Hsl (v.m.ambtenaar en docent) op
Niet zo gek dat niemand weet op welke partij te stemmen.
Het democratische gehalte is volstrekt onvoldoende.
Je stemt op een partij die bepaalde zaken voorstaat, zoals bijvoorbeeld D66 vanwege het referendum, en vervolgens laten zij de principes varen als zij daarvoor maar op het pluche kunnen plaatsnemen.
Het vertrouwen in de politiek is nog nooit zo laag geweest, maar het lijkt politieke partijen niet te deren. Kennelijk moeten er echt rellen uitbreken voordat er iets veranderd; totaal onverantwoord beleid.
Door jhr van Avezathe en Zottegem (vrolijke en kritische burger) op
Kies een (lokale) partij die actief in contact met de burger en de leefomgeving staat en voor een raadslid die je persoonlijk kent.
En niet voor van die oude ontspoorde pubers als Lodewijk Asscher of Alexander Pechtold. Volstrekt humorloze types en niet in staat tot een inhoudelijk debat met Thierry Baudet.
Door Frances van Rijn op
Ik stem op een lokale partij!