of 59318 LinkedIn

Van der Laan gaat op voor tweede termijn

Eberhard van der Laan wil nog een tweede termijn van zes jaar aanblijven al burgemeester van Amsterdam. Hij heeft dit laten weten aan de commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes.
5 reacties

Eberhard van der Laan wil nog een tweede termijn van zes jaar aanblijven al burgemeester van Amsterdam. Hij heeft dit laten weten aan de commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes.

Relatief goed
'Vandaag heb ik de commissaris van de Koning laten weten dat ik mij beschikbaar stel voor een tweede ambtstermijn als burgemeester van Amsterdam', schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. 'Ik hoop dat u mij wilt herbenoemen.' Van der Laan (PvdA) zegt dat hij de afgelopen vijf jaar 'met veel plezier' hard heeft gewerkt voor de stad. 'Amsterdam is nooit af en er zijn hardnekkige problemen, maar de stad ligt er relatief goed bij.' Hoewel hij dagelijks Amsterdammers spreekt die verliefd zijn op hun stad, zijn ze volgens hem zelden tevreden. 'En dat mogen wij ook niet zijn.'

 

Balans
De burgervader benadrukt in de brief wel dat hij, 'naast meer balans in de stad' ook meer balans wil in zijn leven. 'Dat betekent niet dat ik mij voor minder dan 100 procent zal inzetten, maar wel dat ik mijn tijd anders zal proberen in te delen zodat deze functie een voorrecht blijft, maar een minder zware wissel trekt op mijn privéleven en dat van mijn gezin.' De zestigjarige Van der Laan volgde op 7 juli 2010 Job Cohen op. Daarvoor was hij van november 2008 tot februari 2010 minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende IV. Eerder werkte hij als advocaat in Amsterdam. Sinds 1976 is hij lid van de PvdA en hij begon zijn politieke carrière in de jaren tachtig als politiek assistent van de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer.

 
Zes jaar 

Het is gebruikelijk dat de commissaris van de Koning acht maanden voordat de ambtstermijn afloopt een gesprek voert met een burgemeester. Normaal gesproken worden burgemeesters benoemd voor een periode van zes jaar, maar ze kunnen zich beschikbaar stellen voor verlenging met eenzelfde periode. Vervolgens gaat een vertrouwenscommissie van de gemeenteraad in gesprek met de burgemeester, waarna de raad een aanbeveling stuurt naar de commissaris. Die adviseert de minister van Binnenlandse Zaken, die de burgemeester voordraagt voor herbenoeming bij de koning. De koning benoemt de burgemeester formeel. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Krijn op
Zeer terechte reactie van Ra. Binnenlands Bestuur is gewoon het clubblad van de PvdA.
Over de VVD weet BB slechts negatief nieuws te publiceren, over de PvdA slechts het positieve.
Lees de afgelopen jaargangen er maar op na.
Door Jan op
Ja, zoals Van der Laan, die ik overigens hoog acht, denkt de komende 6 jaar minder inspannend in te vullen, kan iedereen wel doorwerken tot zijn 67e. Maar die kans krijgt een ander niet, tenzij hij of zij demotie accepteert. Levert hij nu ook salaris in?
Door Tjitze (sr.beleidsmedewerker) op
@Ra. Domme reactie die geen enkel constructief doel dient. Als je niets zinnigs te melden hebt kun je beter niet reageren.
Door mart (beleiodsmedewerker) op
@ Ra
als de man lid was geweest van bijv. de VVD of PVV of whatever, had je dit dan ook geschreven?
Door Ra op
zoveelste Pvda-er die zijn baantje met denkbeeldige macht en status wil behouden, is dit nieuws of is dit gewoon de partijkrant van de Pvda..