of 60220 LinkedIn

Tussentijdse raadsverkiezingen moet kunnen

Het kabinet moet nog deze kabinetsperiode met een voorstel voor een grondwetswijziging komen om tussentijdse verkiezingen in gemeenteraden mogelijk te maken. Een meerderheid van de Kamer heeft dinsdag ingestemd met een motie van VVD, 50Plus, D66 en GroenLinks.

Het kabinet moet nog deze kabinetsperiode met een voorstel tot grondwetswijziging komen om tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen mogelijk te maken. Een motie daartoe is dinsdag door de Kamer aangenomen.

Onbestuurbaar

Als gemeenten onbestuurbaar dreigen te raken omdat de verhoudingen ernstig zijn verstoord, moeten tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen mogelijk worden gemaakt, stellen VVD, 50Plus, D66 en GroenLinks in hun motie. Dat is nu wettelijk niet mogelijk. Onbestuurbare gemeenten en verstoorde verhoudingen doen afbreuk aan het vertrouwen van kiezers. Tussentijdse raadsverkiezingen kunnen een oplossing zijn, stelden de vier partijen. Zij werden dinsdag gesteund door een Kamermeerderheid.

 

'Geen kleinigheid'

Minister Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) stond daar vorige week, tijdens de begrotingsbehandeling van BZK, niet om te springen. Hij stelde ernaar te willen kijken, maar noemde het ‘geen kleinigheid’. Met de motie ontkomt Knops er niet aan om er serieus werk van te maken. Eerder had minister Ollongren (BZK, D66) in haar Thorbeckelezing van oktober vorig jaar gesteld dat tussentijdse gemeenteraadverkiezingen mogelijk gemaakt zouden moeten worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Nieuwe verkiezingen in gemeenten organiseren bij verstoorde politieke verhoudingen is het paard achter de wagen spannen. Gemeenten zijn daarvoor te kleinschalig en het gevaar bestaat dat straks half Nederland regelmatig in een verkiezingsroes terecht komt.. Op deze manier leren mensen bovendien helemaal niet wat samenwerken is. Het is daarom juister om de samenwerking op lokaal niveau te verbeteren via bemiddeling. Minder politieke partijen (via hogere drempels) zal ook een veel betere situatie kunnen creëren.
Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
Maakt niks uit : kabinet heeft echte zeggenschap de nek omgedraaid dankzij Ollogren's goocheltruc met het5 referendum.