of 61043 LinkedIn

Terschelling toe aan evenementenbeleid

Terschelling koestert het festival Oerol dat louter keurig publiek trekt, maar het is wel de vraag hoeveel evenementen het Waddeneiland verdraagt.

Terschelling koestert het festival Oerol dat louter keurig publiek trekt, maar het is wel de vraag hoeveel evenementen het Waddeneiland verdraagt. Er moet volgens burgemeester Bert Wassink snel een evenementenvisie komen.

Met z’n allen op Oerol creëert een speciale sfeer op het eiland. ‘Er komen 55.000 mensen in zo’n week naar het eiland, maar er is nooit gedonder’, zegt Wassink. ‘Fantastisch publiek. Ik heb weleens een discussie gehad over de vraag of we het gebruik van glas niet moesten verbieden. Bij Oerol wordt niet met glas gegooid. Mensen ruimen hun spullen op. We hadden wel keer een verwonding, maar dat was bij iemand die zijn hand te diep in de spoelbak had gestoken.’

Dancefestival
Het toeristenseizoen op Terschelling loopt grofweg van april tot november, en die maanden moeten wel goed worden gevuld. In september was er nog een gaatje. Daar stortten de festivalorganisatoren Chasing the Hihat en Mojo zich op met het driedaagse dancefestival Eilân. Dance en elektronica op drie podia ‘midden in de prachtige natuur’ bij het Duinmeertje Van Hee. Dat is andere koek dan de ‘poëtische voorstelling over moed en wanhoop’ Woestijnjasmijntjes die tijdens Oerol iedere dag bij het Duinmeertje wordt gespeeld. Burgemeester Wassink vroeg zich bij Eilân meteen al af of Terschelling ‘daar nu wel op zat te wachten’. De kaarten voor Eilân waren in februari binnen twee dagen uitverkocht. Een vergunning was er niet.

Ambtenaren
3,5 maand later is de toestemming er nog steeds niet. Wassink: ‘Er zijn festivals, zoals Oerol en de Fjoertoer, waarmee de inwoners van Terschelling zich verbonden voelen, maar Eilân?’ De Stichting Ons Schellingerland riep eilanders en badgasten in de Terschellinger op om de burgemeester te vertellen er inderdaad geen enkele band met Eilân is. Het dancefestival zou haaks staan op ‘Terschelling als eiland van rust en ruimte’.

Wassink: ‘Je kunt je afvragen of Eilân op een rustig eiland past, maar dat is geen criterium. De gemeenteraad heeft een evenementenbeleid nooit nodig gevonden. Als een evenementenorganisator met een aanvraag komt, dan kijken we daar welwillend naar. Ik toets een festival alleen op orde en veiligheid. Daar zijn de gemeenteambtenaren feilloos op ingesteld.’

Alcohol en drugs
En toen kwam evenementenorganisator Chasing the Hihat uit Amsterdam dus met een technomuziekfestival. ‘Dat associeer je toch snel met alcohol en drugs. Dat willen we niet op Terschelling. Als gemeenteambtenaren, politie en veiligheidsregio zo’n festival om die reden onverantwoord vinden, dan ben ik er gauw klaar mee. Dan doen we het niet’, zegt Wassink. Maar dat vinden ze niet. Wassink: ‘Ik kijk dit weekeinde naar Eilân en dan gaat de conceptbeschikking de deur uit. Mensen hebben zes weken om daarop te reageren, waarna we het definitieve besluit nemen.’

Uitstraling
De kritiek op de komst van het dancefeest geeft volgens Wassink aan dat het eiland haast moet maken met een evenementenbeleid. ‘We hebben afgesproken dat we de discussie daarover in de gemeenteraad en met het eiland gaan voeren. Ik hoop dat er een hanteerbare evenementenvisie uitrolt. Dan kunnen we toetsen wat wel en wat niet bij Terschelling past. Willen we dat er tussen november en april ook van alles op het eiland gebeurt? Welke festivals voegen iets toe aan onze eigenheid en welke niet? Wat is die eigenheid? Wat wil Terschelling uitstralen?’

Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 11 van deze week (inlog)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nannie Schuller op
Niet alleen vanwege alcohol en drugs is een Dance festival een slecht idee. Ook vanwege de zwaar versterkte muziek die vooral de bas tientallen kilometers ver door laat dreunen in een tempo dat net iets hoger ligt dan de hartslag, speciaal om mensen wakker te houden. Dus erop slapen lukt sowieso niet en ontspannen ook niet. Zo'n Dance festival is een heel opdringerig gebeuren, waar je je kilometers ver niet aan kunt onttrekken. Als dit ze dit op Terschelling gaan organiseren zie je mij er niet meer als toerist.
Door M verweij (Zorg) op
Ongelooflijk, dat er vanuit de gemeente gewoon géén negatieve uitslag komt. Néé het lijkt mij niet passen op een eiland dat hele stukken afsluit vanwege de natuur en zijn bewoners ....en vervolgend die natuur laat vertrappen, verstieren, vernielen...met zulke evenementen. Duidelijk is dat de burgervader en zn ambtenaren nog niet ná een dance/techno/rampestamp festival de.terreinen hebben bekeken hoe bevuilt die waren!!! En laten we.vooral de veiligheidsregio meekijken, hoe we het gebruik van.allerlei snuif,pilletjes etc in goede banen leiden, want dáár is de capaciteit (artsen..dokters ) op het eiland niet OP toegerust!! Bezint eer gij begint!!
Door p op
@Arthur Goh en al die andere festivals draaien op subsidie?

Er zijn twee zaken waar de gemeenteraad naar kan kijken (visie of niet):
-Is het verantwoord in het kader van openbare orde en veiligheid?
-Past het in het soort toerisme dat Terschelling wil aantrekken.

En dan is het de vraag of je een poot hebt om op te staan als je het wilt verbieden (waarschijnlijk niet, wel kunnen eisen worden gesteld)
Door Arthur Claessens op
Ik hoop dat Terschelling zelf controle houdt over HAAR EIGEN eiland en leven en niet toegeeft aan een op geldwinst beluste organisatie uit Amsterdam of elders van de wal. Deze mensen interessert het voor geen meter, of Terschelling daarvoor geschikt is, ze zien alleen maar een enorme geldwinst (voor hunzelf) in het vooruit. Dat de natuur en rust op Terschelling hiermee naar de kl* en gaat zal ze wordt zijn
Door Joost (ambtenaar) op
De veiligheidsregio heeft wel degelijk een probleem met dit festival op een eiland. Als bezoekers door middelengebruik (pillen, GHB) instabiel worden, moeten ze met de helikopter naar een ziekenhuis op het vasteland worden afgevoerd. (En gaat volgend jaar iedereen klagen dat de ziektekostenverzekeringspremies stijgen.)