of 63966 LinkedIn

Subsidies Limburg aan omstreden IKL waren rechtmatig

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
6 reacties

Het verlenen van provinciale subsidies de afgelopen tien jaar aan de Limburgse landschapsinstelling IKL is rechtmatig verlopen. Ook een lening aan IKL is rechtmatig verstrekt. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd feitenrelaas in opdracht van de provincie Limburg naar subsidiestromen richting IKL. Dat onderzoek volgt op de commotie rond de landschapsstichting en diens bestuurder, oud-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. Naar aanleiding van die commotie stapte het college van Gedeputeerde Staten van Limburg inclusief gouverneur Theo Bovens in april op.

Ervan leren

'Bij de onderzochte 78 subsidies zijn geen onrechtmatigheden aangetroffen', schrijft de provincie vrijdag. 'Wel constateert de concerncontroller rond opdrachtverstrekkingen een beperkt aantal momenten waarop geldende procedures en processen niet strikt zijn gevolgd.' Maar, relativeerde waarnemend gouverneur Johan Remkes (VVD) van Limburg vrijdag tijdens een toelichting, 'fouten maken mag binnen een organisatie, mits men er maar van leert.'

 

Wel verandering

IKL is een Limburgse landschapsinstelling, waarvan oud-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen tot voor kort directeur was. Vrehen richtte allerlei werk-bv's op, en via IKL liet hij voor tonnen subsidiegeld naar zijn bv's stromen. Volgens Remkes kan de provincie niks doen als instellingen die subsidie krijgen onderaannemers inschakelen. Hij wil wel dat daarin verandering komt.

 

Opstappen

Vrehen was tot 2009 CDA-gedeputeerde en hij moest toen weg wegens een mogelijke integriteitsschending. Via voormalig CDA-Limburg-voorzitter Dieudonné Akkermans werd hij directeur bij IKL. Akkermans was tot voor kort voorzitter van de raad van toezicht van IKL. De raad stapte na publicaties in NRC over IKL op. Akkermans vertrok niet veel later ook als burgemeester van Eijsden-Margraten.

 

Old-boys-netwerk

Remkes wil dat de provincie nadere regels stelt aan subsidieverlening. Zo moet de provincie van een toezichthouder kunnen eisen dat die over toezichthoudende kwaliteiten beschikt en niet daar zit wegens een old-boys-netwerk, aldus Remkes.

 

Apart onderzoek

Het vrijdag gepresenteerde onderzoek gaat niet over het handelen van oud-bestuurders van de provincie. Dat wordt apart onderzocht. Op 3 juni bespreken de Limburgse Staten het feitenrelaas in een debat over integriteit en bestuurscultuur. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
Het is nog erger dan ik al wist, het hele AgriFood is een aaneenschakeling van vage adviesclubjes en steeds weer dezelfde namen en of met duidelijke linkjes naar elkaar. Kortom een Brabants Ons Kent Ons netwerk waar naast vage termen als "Versnellingsagenda" een heleboel Brabantse miljoenen in omgaan. Het wordt tijd dat daar eens een onafhankelijke journalist in duikt.
Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
Enkel het feit dat de subsidies RECHTmatig zijn verstrekt (op een paar foutjes na?), maakt ze nog niet DOELmatig. Dat zijn 2 totaal verschillende dingen. En vooral het laatste zegt iets over de mate waarin besluitvorming al dan niet gestuurd wordt door alternatieve motieven. Maar daar geeft het onderzoek geen uitsluitsel over. De subsidies aan het Brabantse Agri-Food zullen de toets van de rechtmatigheid ook wel doorstaan. Maar niemand durft echt serieuze vragen te zetten bij het nut, het zijn tenslotte de bestuurders van Brabant die de tomaten in Florence gaan proeven. Dat mag rechtmatig zijn, maar het klinkt toch echt wel als een snoepreisje, maar vooralsnog kraait er geen haan naar.
Door Robin op
Die lui van de provincie Limburg zijn zo onvoorstelbaar dom met wat ze hebben gedaan en vervolgens het ontkennen daarvan.. Ongelooflijk! Ik zou geen belasting meer betalen en het er op aan laten komen!
Door Southern Comfort op
En opdrachten op voorhand verstrekken aan een nog niet bestaand bedrijf - zoals ook geconcludeerd door de controller - is al eerder voorgekomen bij de provincie i.s.m. een gemeente. Daar ging het om bijna een miljoen.. Door de jaren heen zie je telkens dezelfde personen ervan profiteren.

Stapeling van opdrachten en subsidies op gemeentelijk, provinciaal en als het kan ook nog op rijksniveau. En tussendoor even goedkoop vastgoed scoren.
Door Southern Comfort op
Dit is geen onderzoek naar integriteit en bestuurscultuur geweest, enkel de rechtmatigheid van opdrachten en subsidies vanuit de provincie is onderzocht.

Conclusie is wel dat het extern toezicht bij de ontvangers heeft gefaald. In dit geval gaat het om een ridicule stapeling van financiën waar met name een persoon met getrouwen van geprofiteerd heeft.

Deze patronen zijn al eerder geconstateerd en gemeld bij de provincie. Dat er niemadn intern eens aan de klok heeft gehangen verbaasd, want je hoeft hier geen professionele speurneus voor te zijn.

Je ziet dit door de jaren heen vaker. Ook m.b.t. inhuur.
Door drs. E. Nabled op
Opdrachtgever voor het onderzoek: provincie Limburg. Nou, dan weet je al lang wat er uit komt, uit dat onderzoek...Het lijkt goddomme het kindermisbruik in de room-katholieke kerk wel!