of 61819 LinkedIn

Strijd tegen versplinterde gemeenteraad

Vier raadsfracties in De Bilt hebben in de strijd tegen versplintering de handen ineen geslagen. Namens vier fracties verwoordt een van de raadsleden tijdens raadsvergaderingen het gezamenlijke standpunt. ‘Dat werkt een stuk efficiënter’, stelt het PvdA-raadslid Erik van Esterik, trekker van de samenwerking.

In de strijd tegen de nadelen van versplintering in de gemeenteraad hebben vier raadsfracties in De Bilt de handen ineen geslagen. PvdA, SP, ChristenUnie en de fractie Brouwer zijn een ‘open samenwerking’ onder de werktitel Lokaal Sociaal Verbond aangegaan. Namens vier fracties verwoordt een van de raadsleden tijdens raadsvergaderingen het gezamenlijke standpunt. ‘Dat werkt een stuk efficiënter’, stelt het PvdA-raadslid Erik van Esterik, trekker van de samenwerking. Alleen al als gekeken wordt naar de, gereduceerde, spreektijd.

Bundeling krachten

De raad van 27 zetels telt sinds de verkiezingen van maart vorig jaar twaalf fracties. Een fractie meer dan de vorige periode. De vier fracties, samen goed voor tien zetels, hebben recent besloten om het woordvoerderschap op onderwerpen te verdelen. ‘Door de bundeling van krachten staan we ook sterker in de raad’, aldus Van Esterik. Bij complexe dossiers, zoals regionale samenwerking, worden de onderwerpen onder de vier fracties verdeeld ter voorbereiding op een (gezamenlijk) standpunt. Niet in alle gevallen wordt als één fractie gesproken. Per onderwerp wordt bepaald of er afzonderlijke standpunten worden ingenomen.

 

Kissebissen

‘Het is verfrissend en nog nooit eerder in onze raad gebeurt’, aldus Van Esterik. ‘Het bijzondere is dat we accepteren dat we als fracties onzichtbaarder worden.’ Het is geen opmaat tot een fusie van de vier partijen. In 2022 gaan de vier fracties afzonderlijk campagne voeren. Partijen in de raad waarderen het initiatief, weet Van Esterik. De vier partijen zijn ervan overtuigd dat ook de inwoners de samenwerking waarderen. ‘Zij zien veel liever dat er wordt samengewerkt dan dat er wordt gekissebist.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners