of 62284 LinkedIn

Streep door herontwikkeling Radio Kootwijk

De Raad van State heeft woensdag de natuurvergunning voor de renovatie en herontwikkeling van een deel van Radio Kootwijk afgewezen. Initiatiefnemer Staatsbosbeheer kan niet aannemelijk maken dat de werkzaamheden geen stikstofverhogende effecten hebben op het heidegebied eromheen.

De Raad van State heeft woensdag de natuurvergunning voor de renovatie en herontwikkeling van een deel van Radio Kootwijk afgewezen. Initiatiefnemer Staatsbosbeheer kan niet aannemelijk maken dat de werkzaamheden geen stikstofverhogende effecten hebben op het heidegebied eromheen.

Renovatie

Staatsbosbeheer wilde de voormalige zendinstallatie, waaronder het monumentale hoofdgebouw en verschillende gebouwen in het plaatsje renoveren. Daarnaast moest het voormalige Hotel Radio (Gebouw H) weer in oude luister worden hersteld, en moesten er meer mogelijkheden komen voor overnachten, horeca en moesten wandel- en fietsroutes worden verlegd. Het hoofdgebouw (Gebouw A, vaak aangeduid als ‘de kathedraal’)  wordt nu al gebruikt voor symposia en tentoonstellingen.

 

Tegenstand

Maar er is ook tegenstand. Volgens de Stichting Werkgroep Milieuzorg Apeldoorn zijn de werkzaamheden en het toenemende gebruik van de locatie te schadelijk voor de kwetsbare natuur op de Veluwe. Radio Kootwijk ligt geïsoleerd middenin een heidegebied.

 

Verrassing

Toch komt de uitspraak niet als een verrassing: de voorgestelde natuurcompensatie lijkt op de PAS-regeling, die de Raad van State een jaar geleden al afkeurde. Zolang niet is bewezen dat zogenaamd ‘mitigerende maatregelen’ ook daadwerkelijk effect hebben op de stikstofafname, kunnen ze niet worden gebruikt om stikstofverhogende activiteiten toe te staan. De uitspraak in de zaak van Radio Kootwijk werd door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State eerder al uitgesteld tot na de PAS-uitspraak van vorig jaar. Het project maakte officieel geen gebruik van de PAS, maar in de vergunning werden wel compenserende maatregelen meegenomen, zoals het afplaggen van het heidegebied om het te verschralen en de sloop van enkele gebouwen. In lijn met de PAS-uitspraak zegt de Raad van State nu dat de effecten van de maatregelen eerst bewezen moeten worden, voordat de vergunning kan worden gegeven.

 

Inrichting

De werkzaamheden in Radio Kootwijk waren in vijf delen opgesplitst, waarvan er vier nu niet mogen doorgaan, zoals het renoveren van het bestaande complex, de sloop en nieuwbouw van een bunker, de aanleg van parkeerplaatsen en het verleggen van fiets- en wandelpaden. Alleen de landschappelijke herinrichting van het terrein mag wel doorgaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Dit land gaat ten onder aan knullige wetgeving en gemillimeter van Rechtbanken en de Raad van State.
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
De Stichting Werkgroep Milieuzorg Apeldoorn is een van die verstarde actiegroepen uit een verleden tijd. Zodra een beroep op de WMO nodig is, sterft dit uit, dan gaat de eigen gezondheid voor.

Maar nu bestaat de zin van het leven nog uit het blokkeren van de vooruitgang in Nederland. Deze groep zal ook wel procedures aanspannen tegen hoogspanningsleidingen en transformatorstations die nodig zijn voor de energietransitie. Het is conservatisme ten voeten uit.
Door Broadcaster op
In dit land zijn ze gek geworden.

Vacatures

Van onze partners