of 58952 LinkedIn

Stemlokalen Utrecht niet goed toegankelijk met rolstoel

Alle stemlokalen moeten vanaf 1 januari dit jaar toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking. De Utrechtse stemlokalen waren dat op 20 maart echter lang niet allemaal, zo concludeert de Rekenkamer Utrecht.

Alle stemlokalen moeten vanaf 1 januari dit jaar toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking. De Utrechtse stemlokalen waren dat op 20 maart echter lang niet allemaal, zo concludeert de Rekenkamer Utrecht. 

Goedkope maatregelen

De Rekenkamer controleerde bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen 74 van de 157 Utrechtse stemlokalen. De gemeente heeft veel aandacht besteed aan het toegankelijk maken van de stemlokalen voor rolstoelgebruikers, stelt de Rekenkamer. Desondanks is het doel van 100 procent toegankelijke stemlokalen nog lang niet in zicht, hoewel dit met relatief gemakkelijke en goedkope maatregelen bereikt zou kunnen worden.

Leesloepen

Bij de stemlokalen niet als niet voldoende toegankelijk werden beoordeeld, ontbrak bewegwijzering, gehandicaptenparkeerplaats of was het niet mogelijk met een scootmobiel of rolstoel het stemlokaal binnen te komen. Bij andere stemlokalen ontbraken stoelen en leesloepen.

 

Maatregelen voldeden niet

De gemeente Utrecht had bij veel stemlokalen weliswaar maatregelen genomen om deze toegankelijker te maken, maar die voldeden niet altijd. Zo bleken tijdelijke drempelplanken vaak niet deugdelijk of de verkeerde maat te zijn. Parkeerplaatsen voor gehandicapten werden bezet door auto’s zonder gehandicaptenkaart. Van de 74 stemlokalen die de rekenkamer bezocht, waren er 29 niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel en 12 beperkt toegankelijk.

 

Tekortkomingen

Bij de 74 stemlokalen werden allerlei tekortkomingen geconstateerd: bij 22 stemlokalen was de route naar het stemlokaal niet duidelijk genoeg aangeduid. Bij 5 stemlokalen was geen parkeergelegenheid. Bij 14 stemlokalen was de route naar de voordeur niet in orde doordat er geen of een te steile hellingbaan was of door obstakels op de route. Bij 30 stemlokalen was de entreedeur een knelpunt door een te hoge drempel zonder goede overbrugging, door te zware deurdrangers of door te smalle deuren. Bij 20 stemlokalen lagen matten of roosters die niet aan de eisen voor rolstoelgebruikers voldeden. Eenmaal binnen waren er in 22 stemlokalen knelpunten, bijvoorbeeld door te hoge drempels, tussendeuren die niet goed open stonden of vloerbescherming die niet goed was vastgeplakt.

 

Manoeuvreerruimte

De verkeersruimte in de stemlokalen voldeed meestal aan de eisen en ook waren in alle stemlokalen zowel hoge als lage stemhokjes aanwezig. Toch zijn ook daar nog verbeteringen nodig: in 6 stemlokalen was de manoeuvreerruimte te krap, in 53 stemlokalen ontbraken de vereiste stoelen met armleuningen en in 12 stemlokalen lag de leesloep niet klaar voor gebruik. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.