of 65101 LinkedIn

Steden in Brabant hard geraakt door crisis

Uit cijfers van de Atlas voor Gemeenten, die woensdag wordt gepresenteerd in Zwolle blijkt dat de steden in de provincie Noord-Brabant hart zijn geraakt door de financiële crisis. In deze atlas worden elk jaar de 50 grootste gemeenten van Nederland vergeleken op meer dan 50 verschillende punten, uiteenlopend van bevolkingsopbouw en veiligheid tot aan cultureel en culinair aanbod.
Reageer

Steden in de provincie Noord-Brabant zijn hard geraakt door de financiële crisis. Met name Oss en Roosendaal hebben sinds 2008 veel werkgelegenheid zien verdwijnen en tellen dus aanzienlijk meer werkloze inwoners. In Eindhoven zijn de prijzen van koopwoningen dramatisch gedaald.

Atlas voor Gemeenten
Dat blijkt uit cijfers van de Atlas voor Gemeenten, die woensdag wordt gepresenteerd in Zwolle. In deze atlas worden elk jaar de 50 grootste gemeenten van Nederland vergeleken op meer dan 50 verschillende punten, uiteenlopend van bevolkingsopbouw en veiligheid tot aan cultureel en culinair aanbod.

Armoede
Behalve de Brabantse steden hebben ook groeigemeenten en sommige gemeenten in grensstreken het moeilijk. Almere en Lelystad hebben het aantal huishoudens onder de armoedegrens fors zien toenemen. Sittard-Geleen heeft niet alleen te maken met krimp door vergrijzing maar ook nog eens met fiks dalende huizenprijzen.

Emmen
Emmen is voor het tweede jaar op rij de minst aantrekkelijke grote gemeente om te wonen. Ook Hilversum heeft een flinke duikeling gemaakt. Die stad stond tot 2001 nog in de top 10 van aantrekkelijkste gemeenten, maar komt nu niet verder dan plaats 29.

Aantrekkelijkste gemeente
Amsterdam prijkt nog steeds bovenaan de lijst van aantrekkelijkste gemeenten, maar Den Bosch steekt de hoofdstad naar de kroon. Die gemeente heeft zijn aantrekkingskracht het meest weten te vergroten van alle 50 grote steden en staat nu op de derde plaats, achter Utrecht.

Rotterdam
Rotterdam en andere plaatsen aan de zuidkant van de Randstad zakken steeds verder weg ten opzichte van de plaatsen in de noordelijke Randstad. Rotterdam heeft veel te lijden van het afnemende culturele aanbod en ook van het hoge aantal laagopgeleiden in de stad.

Kunst en cultuur
Studentensteden Utrecht, Groningen en Nijmegen doen het goed op het gebied van creativiteit, kunst en cultuur. Zo hebben Groningen en Nijmegen zelfs de meeste popconcerten na Amsterdam. Op culinair gebied is Maastricht onbetwiste koploper, met Zwolle (thuisbasis van het echtpaar Jonnie en Thérèse Boer) als goede tweede.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners