Advertentie

SP wil dat Meijdam vertrekt bij Rli

Volgens SP-kamerlid Van Gerven kleeft de schijn van belangenverstrengeling bij de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) aan Henry Meijdam.

21 november 2012

De SP wil dat Henry Meijdam opstapt als voorzitter van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli). Volgens Kamerlid Henk van Gerven is de positie van Meijdam niet langer houdbaar, ondanks het vertrouwen dat minister Melanie Schultz van Haegen in hem heeft.

Schijn van belangenverstrengeling
Volgens Van Gerven kleeft de schijn van belangenverstrengeling aan Meijdam en komt daardoor de vertrouwensvraag aan de orde. ,,Zonder vertrouwen kan Meijdam niet functioneren als voorzitter'', aldus Van Gerven. Meijdam moet volgens de SP'er de eer aan zichzelf houden.

Bestuurscultuur
Meijdam stapte begin deze maand op bij vastgoedbedrijf Schiphol Area Development Corporation, waar hij namens de provincie Noord-Holland commissaris was. Hij kreeg forse kritiek in een rapport over mogelijk misstanden in de bestuurscultuur. Meijdam werd getypeerd als netwerkman met vele petten op, van oud-gedeputeerde tot ondernemer en VVD-bestuurder. Hij vertrok omdat hij zijn integriteit buiten twijfel wilde plaatsen.

Belangenbehartiger
SP en GroenLinks stelden eerder al vragen over Meijdam en zijn functie bij de Rli. Daarop antwoordde Schultz dinsdag dat zij geen aanleiding ziet om aanvullende maatregelen te nemen. Met Meijdam zijn afspraken gemaakt over het staken van zijn activiteiten als belangenbehartiger. Dat heeft hij versneld gedaan, juist om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden, aldus Schultz.

Heldere afspraken
Bovendien zijn bij de Rli volgens de minister al heldere werkafspraken om belangenverstrengeling tegen te gaan. Ook wordt een code opgesteld die hetzelfde doel dient. Schultz stelt verder dat integriteit van het hoogste belang is, maar dat het risico van belangenverstrengeling nooit helemaal kan worden uitgesloten.

Adviescollege
De Rli is een onafhankelijk adviescollege voor de regering en het parlement. De adviezen gaan onder meer over wonen, milieu, infrastructuur, klimaat en natuur. Naast Meijdam zitten onder anderen ook oud-staatssecretaris Agnes van Ardenne en voormalig commissaris van de Koningin Léon Frissen in de raad.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J. Derckx
De vos bewaakt de kippen. Daar is geen controle nodig volgens VVD-norm
Advertentie