Advertentie

Sorry voor Landsbanki

De commissaris van de koningin doet het niet, de afgetreden gedeputeerden deden het niet, dan doe ik het maar, dacht PvdA-fractievoorzitter Tjeerd Talsma in de Noord-Hollandse Staten. En dus bood hij zijn excuses aan voor de financiële zeperd in IJsland.

10 juli 2009

Waarom u wel en zij niet?
Tja, dat weet ik niet. Ik vind dat iedereen in deze crisis erg in de verdediging is geschoten. Voor de gewone mensen die niet in de politiek zitten, is de discussie over het verdwenen provinciegeld niet meer te volgen. Als we niet openlijk kunnen toegeven dat er fouten zijn gemaakt, dan zijn we ongeloofwaardig. Als formateur van de nieuwe Gedeputeerde Staten heb ik die excuses niet geëist van de gedeputeerden. Als men dat niet zo voelt, kun je andere partijen daartoe niet dwingen. Het zou ook erg onoprecht zijn. Ik vond dat ik het wel moest doen.

 

De nieuwe GS moeten het provincie-imago oppoetsen. Hoe?
De Gedeputeerde Staten moeten de aanbevelingen uit het provinciale onderzoeksrapport Triple-R overnemen. Ze doen er wijs aan om de komende anderhalf jaar hard te werken en te zorgen voor weinig commotie. En ze moeten veel de provincie in: uitleggen dat we ook goede dingen doen en niet alleen geld kwijtraken.

 

Het imago herstellen met commissaris Borghouts aan het roer?
Mmm. Moeilijk. Ik hoop van wel, maar heb er een hard hoofd in. Ik heb mij erover verbaasd dat hij niet is opgestapt. Maar goed, we hebben gezegd: als jij je belangrijke bijbanen opgeeft, dan kun je wat ons betreft blijven. Dat heeft hij gedaan. Ik vind wel dat de minister van Binnenlandse Zaken een wonderlijke rol heeft gespeeld, of eigenlijk geen rol heeft gespeeld. Normaliter wordt een burgemeester door de commissaris van de koningin op het matje geroepen als het in zijn gemeente misloopt. Maar de minister heeft niets ondernomen. Ze is mijn partijgenoot. Een informeel telefoontje of ruggespraak had voor de hand gelegen.

 

Ziet u dat voor u, Borghouts op de zeepkist in IJmuiden?
Nee. Maar hij kan wel het provinciewerk goed uitleggen. Misschien kan hij leuke dingen doen met de 900 miljoen van Nuon? Een groot deel moeten we veilig op een Nederlandse bank zetten omdat we dividendverlies lijden. Dan blijft er 150 miljoen over. Ik ben er geen voorstander van om de gaten in de provinciale begroting met dat geld te dichten. We moeten leren boekhouden met een sluitende begroting. Het woord bezuinigen gaan we weer gebruiken. Dat woord hebben we in onze provincie al heel lang niet meer gehoord.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie