of 63966 LinkedIn

Ruzie tussen burgemeesters Veiligheidsregio Groningen

Burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft haar functie als vice-voorzitter van de Groninger Veiligheidsregio opgegeven. Reden is dat ze niet met de voorzitter Peter Rehwinkel kan samenwerken.
5 reacties

Burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft haar functie van vicevoorzitter van de Veiligheidsregio Groningen neergelegd. Tussen haar en Peter Rehwinkel, als burgemeester van Groningen ook voorzitter van de Veiligheidsregio, bestaan ,,onoverkomelijke stijlverschillen'', zo liet Rehwinkel vrijdag weten.

Dreigende dijkdoorbraak
De Groningse burgemeester zei dat tijdens de evaluatie De dijk staat op springen van de Veiligheidsregio, over de wateroverlast begin dit jaar in de provincie. Toen dreigden enkele dijken als gevolg van hoogwater door te breken en werden meerdere dorpen geëvacueerd. Uit die evaluatie blijkt dat verdere samenwerking onmogelijk is. ,,We zijn tot de conclusie gekomen dat ik moet opstappen'', zei Van Mastrigt.
 

Concensus versus doorpakken

,,Ik ben meer van de consensus en Van Mastrigt houdt van doorpakken. Die verschillen moet je niet hebben in een crisissituatie waarin samenwerking belangrijk is”, aldus Rehwinkel. Een Veiligheidsregio is een provincie of een deel daarvan waar meerdere besturen samenwerken en hun beleid op elkaar afstemmen bij rampen en crises. Rehwinkel droeg in april van dit jaar zijn taken als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen deels over aan de burgemeester van Hoogezand-Sappemeer. De reden was dat.hij te weinig tijd en ruimte had om voldoende energie in zijn taken te steken.
 

Juist gehandeld bij rellen Haren
Overigens blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Openbare Orde en Veiligheid Peter Rehwinkel, als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, juist heeft gehandeld bij de rellen in Haren.

 

Kritiek op Veiligheidsregio

Er was kritiek op Rehwinkel dat de Veiligheidsregio vooraf niet in actie is gekomen toen duizenden jongeren hadden aangekondigd om naar Haren te gaan voor een Facebookfeest, dat daarna volkomen uit de hand liep.

Verantwoordelijkheid bij burgemeester Bats

Volgens Rehwinkel lag de verantwoordelijkheid bij de Harense burgemeester Rob Bats. ,,Ik had de leiding op me moeten nemen als het bovenregionaal was geworden. Dat was niet het geval'', constateerde Rehwinkel.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hein Boesveld (adviseur financiën) op
Hieruit blijkt maar weer eens dat de noordelijke provincies niet voor niets de zorgenkindjes van het Nederlands bestuur zijn.
Door Peter Coopmans (organisatie-adviseur/HRM en Arbodeskundige.) op
Het is weer typisch een reactie van zo'n slechte bestuurder. Die zoeken het in procedures en afschuifmethoden. Rehwinkel heeft zich dus al twee van een verkeerde kant laten zien. Naar mijn waarneming had de vice-voorzitter er betere zicht op de ernst, dan Hij.
Ik vraag me af of dergelijke amateurs op veiligheidsgebied niet gebaat zijn bij een passende cursus Veiligheid en crisisaanpak.
Door Bestuurder op
Veiligheidsregio's komen in actie bij crises. Dan is er geen tijd meer voor consensus, maar moet er doorgepakt worden! En dan moet de burgemeester die door wil pakken weg....
Hier gaat iets niet goed....
Door flip op
Laten we diplomatiek zijn en zeggen dat Rehwinkel zijn eigen PR tot dusver uitstekend op orde heeft...