Advertentie

'Risico's Groningen snel omlaag brengen'

Gedeputeerde De Vey Mestdagh wil zo snel mogelijk uitleg over de maatregelen die de NAM neemt naar aanleiding van de nieuwste metingen.

26 januari 2013

De risico's die Groningers lopen door aardbevingen zijn te hoog en moeten zo snel mogelijk omlaag gebracht worden. Dat zei gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh van de provincie Groningen vrijdag in een reactie op de brief van minister Henk Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

100 miljoen euro

De gedeputeerde is geschrokken van de brief waaruit blijkt dat de aardbevingen in Groningen, die het gevolg zijn van gaswinning, in de toekomst mogelijk heviger worden. De Vey Mestdagh wil zo snel mogelijk uitleg over de maatregelen die de NAM neemt naar aanleiding van de nieuwste metingen. Zo trekt het bedrijf 100 miljoen euro extra uit om kwetsbare gebouwen te versterken. ,,Wij willen weten hoe snel dit zal gebeuren'', zegt De Vey. Maandag volgt er een overleg met de minister hierover, zegt de gedeputeerde.

2,2 miljard euro mislopen
In een reactie op de onderzoeken die werden gedaan nadat het dorp Huizinge in de gemeente Loppersum vorig jaar augustus werd getroffen door een aardbeving stelt Kamp dat als er 20 procent minder gas verkocht wordt uit het veld in Groningen, de staatskas jaarlijks 2,2 miljard euro moet missen. Bovendien gebruiken wij het gas voor verwarming. Hij zegt de conclusies serieus te nemen, maar de gevolgen voor de samenleving te groot te vinden om de gaswinning te beperken.

Burgemeester Loppersum

Burgemeester Albert Roodenboog van de gemeente Loppersum is blij dat Kamp ,,erkent dat er iets aan de hand is’’. Hij noemt de uitkomst van de onderzoeken naar aardschokken in het gebied ,,even schrikken,'' maar ook ,,een bevestiging van wat de inwoners van het gebied al vermoedden: iedereen voelde al dat die beving heviger was''.

Drie keer niks
De inwoners van Middelstum, verenigd in de Vereniging Groninger Bodem Beweging, zijn boos. Onaanvaardbaar dat de bevingen erger worden, vinden ze. ,,Wij hebben het gevoel dat we gebruikt worden.'' De 100 miljoen euro extra die de NAM uittrekt voor versterking van kwetsbare gebouwen, noemt een zegsvrouw ,,drie keer niks''. Betrokken bewoners en bestuurders kunnen met hun vragen volgende week overigens rechtstreeks bij de minister zelf terecht. Hij reist dan af naar het Noorden om met ze te praten. ,,Ik begrijp de ongerustheid, het is mijn verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie