of 58952 LinkedIn

Reorganisatie gemeente Amsterdam kan van start

De Centrale Ondernemingsraad van de gemeente Amsterdam heeft positief geadviseerd over de reorganisatieplannen voor de gemeente.

De Centrale Ondernemingsraad van de gemeente Amsterdam heeft positief geadviseerd op de plannen voor de inrichting van de nieuwe organisatie. De grootste reorganisatie in de geschiedenis van de gemeente Amsterdam moet op 1 januari 2015 van start gaan.

Omvangrijk en ingewikkeld
De voorzitter van de COR, Rene van Urk Dam, stelt dat het een omvangrijk en ingewikkeld reorganisatietraject was waarbij veel partijen waren betrokken. Hij denkt echter dat zowel de medewerkers als de organisatie tevreden kunnen zijn met de gemaakte afspraken. Belangrijke behaalde resultaten zijn onder andere: een zeer beperkt aantal boventallige medewerkers, het gezamenlijke uitgangspunt om zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen en het aantoonbaar terugdringen van de externe inhuur bij de gemeente Amsterdam. Ook zijn er afspraken vastgelegd over de mogelijkheid tot inzage in de Gateway Review, de input van de COR bij het tot stand brengen van de gewenste cultuuromslag, een voor elke ambtenaar toegankelijk draaiboek over het plaatsingsproces en een goede evaluatie van deze reorganisatie.


Gedwongen ontslagen
Aanvankelijk wilde de COR harde toezeggingen dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen. Gemeentesecretaris Arjan van Gils wilde deze garantie echter niet afgeven. Wel is nu afgesproken dat het aantal medewerkers dat boventallig verklaard zal worden zeer beperkt zal blijven.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Opmerker op
Inkopper voor de Jonkheer: vraag eens de afdeling Communicatie.......
Door Eddy Hoogendijk (Adviseur verandermanagement voor veranderingen binnen de overheid) op
Ik begrijp best dat mensen hun baan niet willen verliezen, en dat de COR zich daar hard voor maakt.
Maar Amsterdam heeft veruit de meeste ambtenaren van alle gemeenten.
Volgens een artikel op BB in 2008 heeft Amsterdam bijna 20 fte’s per 1000 inwoners. Nummers 2, 3 en 4 zijn Groningen (16 fte’s), Den Haag en Utrecht (beide 15 fte’s). Dat zal vast niet veel veranderd zijn, gezien de noodzaak nu tot de reorganisatie.

Als Amsterdam in de buurt van deze andere steden zou willen komen, dan zouden ze met 3200 fte’s minder hetzelfde werk moeten doen. Want doet Amsterdam nou echt zoveel meer dan bijv. Den Haag?

Welk probleem gaat deze reorganisatie nou eigenlijk oplossen?