of 63966 LinkedIn

Remkes wijst verzoek lening IKL af

Beeld: ANP
Beeld: ANP
1 reactie

De Limburgse landschapsinstelling IKL dreigt ten onder te gaan. Het gaat om de stichting die onlangs in het middelpunt van een affaire stond die leidde tot het aftreden van het voltallige college van Gedeputeerde Staten in Limburg. De stichting vraagt de provincie Limburg om een lening van 350.000 euro. Als IKL die lening niet krijgt, ziet het er somber uit voor de stichting, komt donderdag naar voren in een brief van waarnemend gouverneur Johan Remkes aan de Limburgse Staten.

Negatief vermogen

Remkes wijst het verzoek voor de lening desondanks af. En wel omdat de continuïteit van IKL niet kan worden gegarandeerd. Daarmee voldoet de stichting niet aan de voorwaarden voor het verkrijgen van zo’n lening, aldus Remkes. IKL heeft een negatief vermogen en het ziet er niet naar uit dat dit verbetert. Ook voor dit jaar wordt een exploitatietekort voorzien. De gevraagde 350.000 euro zal naar alle waarschijnlijkheid niet genoeg zijn voor het opvangen van de liquiditeitsproblemen in 2021, aldus Remkes.

 

Einde college

IKL zet zich in voor het behoud en ontwikkeling van het landschap van Limburg. De stichting werd tot voor kort geleid door directeur Herman Vrehen. Die stapte op om publicaties in NRC dat hij voor tonnen aan IKL-subsidies doorsluisde naar eigen vennootschappen. Als gevolg van de affaire rond (oud-CDA-gedeputeerde) Vrehen trad in april het voltallige college van Gedeputeerde Staten af, inclusief gouverneur Theo Bovens. Sindsdien is Johan Remkes waarnemend gouverneur met de opdracht orde op zaken te stellen.

 

Zelf broek ophouden

IKL krijgt subsidies van provincie, gemeenten en LandschappenNL. Maar de stichting moet vooral zelf de broek ophouden door het binnenhalen van opdrachten van gemeenten, provincie en marktpartijen. Gezond zijn de financiën niet. 'De vaste inkomsten en vaste kosten zijn structureel in disbalans', aldus de provincie.

 

Voortbestaan

Om die reden wijst Remkes als enig lid van GS de aanvraag af. IKL heeft vooruitlopend op deze afwijzing al laten weten dat het voortbestaan van de stichting dan in gevaar komt. Remkes houdt hiermee rekening. 'Ter verduidelijking: de stichting IKL komt niet in de continui¨teitsproblemen door ons besluit, maar bevindt zich als gevolg van de factoren zoals hierboven toegelicht, in een financieel zeer kwetsbare situatie', aldus Remkes. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door John Steegh op
Gewoon failliet laten gaan, uithuilen en met landschapsbeheer in Limburg opnieuw beginnen, al dan niet als provinciale dienst. Al dat op afstand zetten, privatiseren en verzelfstandigen faalt in een provincie die niet van transparantie houdt - ik weet waar ik het als ex-Limburger over heb....