Advertentie

Remkes pleit voor tussentijdse raadsverkiezingen

Er moeten tussentijdse raadsverkiezingen komen als sprake is van een structurele aantasting van de gemeentelijke bestuurskracht en taakverwaarlozing dreigt. Dat vindt de Noord-Hollandse commissaris van de koning, Johan Remkes.

09 januari 2015

Als er een structurele aantasting van de gemeentelijke bestuurskracht en daar bijbehorende taakverwaarlozing dreigt, moeten er tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. Daarvoor pleit de Noord-Hollandse commissaris van de koning, Johan Remkes.

Politieke crisis

Voor tussentijdse ontbinding van een gemeenteraad moet wel een gegronde reden zijn. ‘Niet bij iedere willekeurige gemeentelijke politieke crisis, wel als het algemeen belang structureel ondergraven dreigt te worden. Dan is het – ook op lokaal niveau – tijd om de kiezers opnieuw het woord te geven’, aldus Remkes vrijdagmiddag in zijn nieuwjaarstoespraak.


Landelijke thema’s

De Statenverkiezingen van 18 maart zullen deels worden overschaduwd door landelijke thema’s ‘die meer te maken hebben met het Binnenhof dan met de Dreef hier in Haarlem’, vreest Remkes. ‘De minister president, of moet ik zeggen de politieke aanvoerder van de VVD, heeft daar ook al een voorschot op genomen door te spreken over landelijke verkiezingen.’ Gelet op de rol van de nieuwe Statenleden bij de verkiezing van de senaat en op de precaire positie van de landelijke coalitie in de Eerste Kamer, snapt Remkes die inzet vanuit coalitie-politieke overwegingen enerzijds, maar ‘het wringt wél’.


Dilemma

‘Eerste Kamerleden, gekozen door onze Statenleden hebben hun eigen verantwoordelijkheid en mandaat. Het er bij voorbaat van uitgaan dat politieke zaken die in de Tweede Kamer gedaan worden tussen Tweede Kamerfracties en (leden van) het kabinet, ook automatisch in dezelfde politieke verhoudingen in de Eerste Kamer gesteund worden, ondergraaft die eigen verantwoordelijkheid en dat eigen mandaat van door de Statenleden gekozen Eerste Kamerleden’, betoogde de CdK. Het dilemma moet in de ogen van Remkes worden betrokken bij de komende discussie over de toekomstige positie van de Eerste Kamer.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Slecht plan, beter is het tussentijdse verkiezingen helemaal te schrappen.

Politieke verschillen zijn er nauwelijks in de Tweede Kamer, allemaal pro EU en pro immigratie dus zoek het maar fijn uit samen.
Klaas Neutel / statenlid
Zaterdag 10 januari stond er in Trouw een reactie van een gerenommeerd bestuurder, Sytze Faber, die betoogd dat de politiek handelend moet kunnen optreden en minder last moet hebben van de waan van de dag (eigen interpretatie van het artikel). Hij pleit voor een stabiel bestuur dat vooruit kan kijken. Als je dan om de haverklap verkiezingen hebt, deze eeuw al weer 15, komt dat niet betrouwbaar over. Faber pleit daarom voor het beperken van 2e kamer verkiezingen om de 4 jaar, en niet zoals nu, na een kabinetscrisis.

In dat plaatje past geen tussentijdse verkiezing op gemeentelijk niveau.

Ik voeg daar aan toe, dat je zelfs zou moeten overwegen om alle verkiezingen eens in de 5 jaar te houden.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
En ......gaat dat incidentenvoorstel dan ook gelden bij een structurele aantasting van de eigen provinciale bestuurskracht?
doeterniettoe / -
Tja, wat moet je anders voorstellen? De voorgestelde oplossing is niet echt een antwoord op het (terecht) gesignaleerder probleem: de (landelijke) politiek is compleet losgeslagen en is onbetrouwbaar.
Advertentie