Advertentie

Raadslid niet verplicht langs Duits graf te lopen

Raadsleden in de gemeente Bronckhorst mogen zelf aangeven bij welke van de acht herdenkingen in de gemeente ze aanwezig willen zijn. Een raadsmeerderheid vindt dat langs het Duitse graf lopen geen verplichting mag zijn voor een raadslid.

28 maart 2013

Raadsleden in de gemeente Bronckhorst mogen zelf aangeven bij welke van de acht herdenkingen in de gemeente ze aanwezig willen zijn. Een raadsmeerderheid vindt dat langs het Duitse graf lopen geen verplichting mag zijn voor een raadslid.

Wethouder en raadslid lopen mee
Verder besloot de gemeenteraad van Bronckhorst woensdagavond dat de officiële vertegenwoordiging van de gemeente Bronckhorst op 4 mei langs een graf van gesneuvelde Duitse soldaten in Vorden loopt. Vorig jaar verbood een rechter dat op het laatste moment. In hoger beroep oordeelde het gerechtshof in Arnhem dat het 4 Mei Comité Vorden zelf mag weten hoe de herdenking wordt ingericht, als dat maar zorgvuldig gebeurt. De raad werd nu voorgesteld het hele herdenkingsprogramma mee te maken, waarbij een wethouder en raadslid meelopen langs het Duitse graf.


Geen verplichting
Dat mag echter voor een raadslid geen verplichting zijn, vonden CDA en VVD. Ze kregen een meerderheid voor die aanvulling. Raadsleden mogen in Bronckhorst dus zelf aangeven bij welke van de acht herdenkingen in de gemeente ze aanwezig willen zijn.

FJN weer naar de rechter
Federatief Joods Nederland kondigde aan weer naar de rechter te stappen als de tocht langs het Duitse graf in het programma wordt opgenomen. Diverse organisaties zoals het Auschwitz Comité, het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers lieten eerder al fel protest horen.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dan
Nou, nou, dat een gemeenteraadslid dat zelf mag bepalen... Dat is toch vanzelfsprekend! Dat daarover gestemd moest worden! Het gemeentebestuur van Bronckhorst is m.i. het spoor volledig bijster. En dan heb ik nog niet eens over dat onzalige besluit om op 4 mei langs een Duits dadersgraf te lopen.
jakov / vml. controller gemeente
Hebben ze in die gemeente het er echt over gehad dat het geen verplichting mag zijn?
Kritikus / Geen Hagenees
En als een raadslid bij geen enkele herdenking wil zijn, is dat ook zijn/haar goed recht.
pipadekloon / voorlichter
Dat fatsoenlijke mensen nog in zo'n gemeente willen wonen. Bah! Gauw herindelen naam veranderen en nieuw college. Een beetje op 4 mei langs Duitse graven paraderen echt totaal geen fatsoen.
Gertjan van Wijk / oud burgemeester
5 mei de dag van de bevrijding en de start van een nieuw tijdperk. Hier moet ruim 60 jaar na de voor velen onbekende oorlog ruimte zijn om dit in gezamenlijkheid met Duitsers vorm te geven. Maar onbegrijpenlijk dat zg 'verlichte' geesten 4 mei hiervoor willen misbruiken!
O. ten Hove
Dat de burgemeester, laten we zijn naam maar niet noemen, de beste bestuurder van het land is. Niet te geloven... deze man heeft heel wat commotie en reuring veroorzaakt en naamsbekendheid gekregen maar heeft totasal geen benul wat DODENHERDENKING inhoudt.
Johan
Los van het feit dat ik vind dat herdenking van de Duitse gevallenen niet thuishoort op onze Nationale Dodenherdenking, valt het me op hoe zwart-wit er gedacht wordt. De Duitsers waren per definitie allemaal 'fout', 'daders' en 'nazi's' en dientengevolge de geallieerden allemaal 'goed'. Het gaat hier om een graf met Duitse vliegeniers. Het zou zo maar eens kunnen dat die jongens er evenmin om gevraagd hebben om dienst te moeten nemen bij de Luftwaffe en krijgshandelingen te moeten verrichten. Net zo min als onze jongens er na de oorlog om gevraagd hebben om uitgezonden te worden naar Indonesië. Op dit moment kijken we ook heel anders naar die politionele acties van toen. Waren die jongens ook allemaal 'fout', 'daders', of zelfs 'oorlogsmisdadigers'? Je kunt m.i. niet iedereen die onder het zelfde regime gediend heeft of het zelfde uniform heeft gedragen, over één kam scheren.
Kaas !
groot gelijk, socialisten herdenk je niet.
Louis
De lokale gemeenteraad kiest hiermee de zijde van het neonazistische 'Stormfront'.



Op woensdagavond 27 maart jl. heeft een grote meerderheid van de gemeenteraad van de Achterhoekse gemeente Bronckhorst, waaronder het dorp Vorden valt, dat vorig jaar breed in het nieuws kwam met zijn voornemen in het kader van de Nationale Dodenherdenking ook de daar begraven nazisoldaten te herdenken, ingestemd met het voorstel dit jaar opnieuw, na een in tweede aanleg gewonnen rechtszaak nu met een officiële afvaardiging van de gemeente, de daar begraven Duitse soldaten op 4 mei te herdenken.



In de gemeenteraad van Bronkhorst hebben 6 partijen zitting: CDA, VVD, PvdA, D66, GroenLinks en het lokale Gemeentebelangen Bronckhorst. Ondanks hevige protesten van onder meer het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël), het Nederlands Auschwitz Comité, het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) en Federatief Joods Nederland (FJN) stemden slechts twee raadsleden (één van D66 en één van Gemeentebelangen) tegen het voorstel.



Met deze opstelling schaart de raad zich – al dan niet onbedoeld of uit onhandigheid – massief aan de zijde van het neonazistische internetforum Stormfront, dat de Vordense herdenking van nazi-soldaten ook van harte toejuicht:



http://www.stormfront.org/forum/t950242/
Advertentie